Jan Malmsjö lämnar över nyårsuppdraget

1 av 3
Loa Falkman

avFrida Söderlund, Rebecca Haimi

NÖJE

Jan Malmsjö väljer att kliva åt sidan efter tolv år.

Nu tar Loa Falkman över och ringer in det nya året på Skansen.

–Jag ville gå själv. Innan någon annan kämpar för att få bort mig, säger Malmsjö.

Ring Loa, ring!

Efter tolv år på Skansen väljer Jan Malmsjö, 82, att kliva åt sidan och säga ifrån sig uppdraget att läsa Alfred Tennysons ”Nyårsklockorna” på nyårsafton.

I stället tar Loa Falkman, 67, över uppdraget.

– Jag var på min årliga hälsokontroll hos läkaren. När läkaren hade tagit blodtrycket sa ha först, det här måste vara fel! Sedan tog han det igen, och sa, oj, du kommer att bli hundra år! Säger Jan Malmsjö.

Skådespelaren har tidigare sagt att han vill hålla nyårstalet tills han dör.

– Men det här blev en påminnelse om att så mycket kan jag inte slita ut svenska folket. Jag tog mig en allvarlig funderare. Nu har jag läst så pass länge att det var ett förnuftigt beslut, säger han.

”Ville gå själv”

Jan Malmsjö ville själv avgöra när det var dags att sluta tala från Sollidenscenen.

– Det är klart att jag hade kunnat stå där med rullator och läst. Nu är jag fortfarande frisk och kry och tar ett steg åt sidan. Medvetet och självvalt, för nu har jag levt så pass länge att snart blir man väl kickad ut ur sammanhanget, säger han.

– Jag ville gå själv. Innan någon annan kämpar för att få bort mig.

Innan Jan Malmsjö fattade beslutet rådfrågade han sin fru, skådespelaren Marie Göranzon.

– Jag sa till Marie, du jag känner att jag inte ska läsa mer. Det tycket hon var bra. Det är hon som har stöttat mig under alla år. Hon har kommit med champagnen och gjort smörgåsar i logen, säger han.

”Tog ett extra andetag”

Skansens val av Loa Falkman som ny Skansentalare är bra, tycker Jan Malmsjö.

– Utmärkt! Han har varit affischnamn i så många pjäser det senaste året och aldrig fått göra någonting riktigt. När vi spelade tillsammans på Operan kunde vi inte titta på varandra utan att börja skratta. Jag säger som man säger på Operan, istället för ”break a leg”: toj, toj, toj!

Loa Falkman behövde inte fundera länge på att acceptera frågan från Skansen.

– Jag drog ett extra andetag när jag fick frågan. Det känns oerhört högtidligt att bli tillfrågad och det känns naturligtvis jättestort att få efterträda så eminenta skådespelare, säger han.

Särskilt Jan Malmsjö.

– Jag skickade precis ett sms till Janne. Vi jobbade tillsammans på Operan för några år sedan och jag har i alla år varit väldigt imponerad av honom, säger Loa Falkman.

Han säger att han absolut kan tänka sig att behålla uppdraget även i framtiden.

Är du bra på att räkna baklänges?

– Jo, men det finns folk för sådant. Studiomän. Jag koncentrerar mig på det konstnärliga, säger Loa Falkman.

”Försökte övertala honom”

John Brattmyhr, chef för Skansen, säger till Nöjesbladet att han tjatade på Jan Malmsjö om att fortsätta, men att Malmsjö inte ville.

– Jag försökte övertala honom men det gick inte. Jag tror att han tycker att han har gjort det här tillräckligt. Han var oerhört bestämd och hade tänkt igenom det, säger han.

Jan Malmsjö meddelade sitt avhopp för drygt en månad sedan. Sedan dess har Skansen jagat en efterträdare.

– Vi pratade om vi skulle ha en man eller en kvinna, men kom fram till att Loa är den som skulle göra det bäst. Han var ute och jagade älg när jag ringde honom, och svarade snabbt. Inom en timme, säger John Brattmyhr.

Nu diskuterar Skansen om huruvida Loa Falkman ska leda nyårsfirande även framöver.

– Vi har funderat på om det här ska bli en ny introduktion eller om vi ska byta varje år. Det har vi inte funderat klart på än, men båda alternativen har sina för- respektive nackdelar, säger John Brattmyhr.

Inget med hälsan att göra

Senast ringde Jan Malmsjö in året efter sviterna av en bruten nacke och erkände i en intervju med SR inför att han led av ett sämre minne.

Enligt Skansenchefen har Jan Malmsjös avhopp nu ingenting med skådespelarens hälsa att göra.

– Jag fick absolut ingen sådan känsla när vi pratades vid, och vi pratade flera gånger. Jag tror att han hade gått och funderat det det här, säger John Brattmyhr.

För Plus-prenumeranter: Jan Malmsjös 10 höjdpunkter från Skansen!

ARTIKELN HANDLAR OM