Verklighetens Newsroom

NÖJE

Per Bjurman om berömda tv-ankarna

1 av 3 | Foto: Brian Williams skarvade med sanningen, liksom Bill O’Reilly. Redan nu liknar verkligheten ”The newsroom”....

”The newsroom” har haft sin ”series finale”.

Men den omdebatterade HBO-serien fortsätter ändå – i verkligheten.

Det som hänt berömda tv-ankare som Brian Williams och Bill O’Reilly är i alla fall som plockat direkt ur ett ­Aaron Sorkin-manus.

Förmodligen är det ett tecken på skadlig överkonsumtion av ­populärkultur, men det var min första tanke när NBC-stjärnan Brian Williams för några veckor sedan stängdes av från jobbet - för att han helt chockerande ­beslagits med lögner och överdrifter i sin rapportering:

”Det här skulle lätt kunna vara en storyline i Newsroom”...

Williams är verklighetens svar på Jeff Daniels-karaktären Will McAvoy. Visserligen anställd på en network-jätte, inte en kabelkanal med identitetsproblem, men ändå. Han är samma slags upphöjda journalistikon, det Hollywood-stylade ankaret som leder de tunga nyhetssändningarna i egen show om kvällarna och självfallet dundrar ut på fältet vid alla stora händelser. Det finns, om Claes Elfsberg ursäktar, inga motsvarigheter i Sverige. Amerikanska nyhetskanalers programledare är ­superstars, med tiotals miljoner dollar i årslön och status i paritet med Elvis.

De ska också vara sanningsvittnen höjda över varje misstanke om båg och ljug – och det är på den punkten det skitit sig för All American Brian.

Det har framkommit att han burit falsk vittnesbörd, eller åtminstone skarvat grovt, bland annat om hur han beskjutits under helikopterfärder i Afghanistan och om hur han sett lik flyta i French Quarter i New Orleans efter orkanen Katrinas härjningar.

Nu är han avstängd – och mycket lite tyder på att han nånsin får tillbaka jobbet.

Man kan bara tänka sig hur tillintetgjord NBC:s egen Charlie Skinner ska vara ...

Naturligtvis har alla programledare på ”oppositionella” Fox News haft en field day med den – ingen kan förneka – självbelåtne Williams. Alla utom en. Bill O’Reilly. Han slog mycket okaraktäristiskt fast att alla kan fela och att världen inte ska döma så hårt. Det väckte på sina håll misstankar om att O’Reilly, till vardags skoningslös i sina fördömanden, har egna lik i journalistgarderoben – och mycket riktigt. Nu står även han anklagad för liknande lögner under sin tidigare karriär som korrespondent för CBS.

Som Sorkin ska förbanna sig att han inte kom på DEN tvisten ...

Själv hade jag mina invändningar mot ”The newsroom”, men kunde inte låta bli att titta så det är ju angenämt att serien fortsätter fast den inte finns längre.

ARTIKELN HANDLAR OM