Rik – på svordomar

Av: Jens Peterson

Publicerad:
Uppdaterad:

13-åriga Hailee höll pli på stjärnorna under inspelningen

1 av 3 | Foto: Foto: AP
”De blev som pappor” Josh Brolin och Jeff Bridges fick se upp med vad de sade under filminspelningen med Hailee Steinfeld, 13. Ett f-ord kostade fem dollar. ”True grit” har svensk premiär den 18 februari.

BERLIN. Vad gör en 13-årig flicka när hon filmar en västern med bistra män som Jeff Bridges, Matt Damon och Josh Brolin?

Bötfäller dem om de svär.

Hailee Steinfeld tjänade mycket pengar på alla fuck och shit som skreks under inspelningen av ”True grit”.

Josh Brolin påstår att hon fick mer pengar i sin låda med svordomsböter än vad hon fick i gage.

Det är nog inte sant. Men helt sant är att ”True grit” blivit en stor kommersiell framgång för bröderna Coen. Över 150 miljoner dollar enabart i USA.

De är själva lika förvånade som filmbranschen.

– Att säga att vi är överraskade är en underdrift, säger Joel Coen. Vi fattar faktiskt inte alls hur det kunde bli så. Vi tyckte det kunde vara intressant att göra en film om en 14-årig flicka som är den mest vuxna i sällskapet. Männen är barnsligare.

Hailee Steinfeld berättar förtjust att hon tjuvhört jämnåriga flickor prata om filmen och tydligen har ”True grit” nått fler än de som förväntas vilja se en västern.

Svårt att förstå

– Inför inspelningen var jag orolig för att jobba med de här kända namnen, men när jag väl mötte dem var det inte svårt, säger Hailee Steinfeld. Vi var tillsammans i tre och en halv månad och de blev alla som fäder för mig.

Men de fick inte svära. Hon samlade in böter från alla som jobbade framför och bakom kameran.

– Det var olika taxa för olika svordomar, säger Jeff Bridges. Det kostade fem dollar varje gång man sa

f-ordet.

Hans rollfigur Rooster Cogburn är en brutal US marshall som hyrs av den unga flickan för att fånga mannen som mördade hennes far. Han har ett mycket uttrycksfullt språk. Som inte alltid är lätt att höra.

– Jag vill be om ursäkt för att folk inte förstår vad jag säger. Men det var så han pratade, säger Jeff Bridges om sitt muttrande i rollen.

Publicerad: