SVT visade könsorgan på Barnkanalen

avMathilde Albinsson

NÖJE

Sofia Lilliehorn spelade in ”Alfons Åberg” på SVT åt sin treårige son.

Men på inspelningen fastnade även oväntade bilder – på könsorgan.

– Det var väldigt detaljerade bilder. Vi blev väldigt chockerade, säger Sofia Lilliehorn till Nöjesbladet.

1 av 2 | Foto: Privat
Sofia Lilliehorn och hennes son fick se könsorgan...

Sofia Lilliehorns treårige son ville titta på ”Alfons Åberg”.

Hon och sambon spelade in avsnittet åt sonen, som visades i början av december klockan 19.00 på SVT:s Barnkanalen.

Men även något helt annat fastnade på inspelningen – snabba, men tydliga, klipp på manliga och kvinnliga könsorgan.

– Det var väldigt detaljerade bilder. Vi blev väldigt chockerade. Man förväntar sig ju att det ska vara lämpliga saker som visas för barn och att sådant inte ska framkomma. Jag tycker nog inte att den typen av detaljerade könsbilder är okej på Barnkanalen, säger Sofia Lilliehorn.

SVT: ”De fladdrar förbi så snabbt”

Klippen är en del av en trailer för programmet ”Random Mix”. Programmet, som beskrivs av SVT som ett aktualitetsprogram för äldre barn med syfte att lyfta snackisar men även tankar och känslor kring kropp och pubertet, är sedan i höstas bortplockat från broadcastsändningarna. Men trailern är det inte.

– Man ska ju så klart alltid sitta med sitt barn och se vad de tittar på, men samtidigt är det lite olämpligt att det här ska hamna så nära varandra. Det blir så samkört. Det här blev nästan som ett intro till ”Alfons Åberg”, säger Sofia Lilliehorn.

Johanna Gårdare, programchef för utbudet på barn och ungdom på SVT, ser inte något problem i att en trailer som lyfter ämnen för äldre barn visas i samband med program för betydligt yngre målgrupper.

– De fladdrar förbi så snabbt i en vinjett att man måste frysa bilden för att se att det är ett könsorgan. Det är en ganska ”arty” klippt vinjett. Det kan man väl diskutera om det är nödvändigt eller inte, men eftersom programinnehållet är väldigt målgruppsanpassat för de som är i förpuberteten så tycker inte jag att det är konstigt att det finns med bilder på det som man pratar om. Klart att man även kan diskutera hur det ska ligga i anslutning till småbarnsinnehåll eller inte, men vi måste kunna göra program för alla åldrar, säger hon och fortsätter:

– Sedan tycker inte jag att det är skadligt för till exempel en femåring att se bilder på ett bröst eller en snopp.

Har hamnat i blåsväder förut

Det är inte första gången som ”Random Mix” hamnar i blåsväder. I januari reagerade föräldrar på samtalsämnet ”nakenbilder”. Då var programmet nytt på Barnkanalen. Studion gästades av Irena Pozar, chefredaktör för veckorevyn.com, som hävdade att det är okej att skicka nakenbilder till andra om man är överens om det. Det fick många att ilskna till. SVT agerade genom att direkt efter programmet meddela på Facebook att man inte står bakom gästens åsikt.

Men det var inte allt som fick föräldrar att rasa mot nysatsningen. Även programmets sändningstider diskuterades – och om dessa inte borde senareläggas för att inte krocka med de minsta barnens tv-program.

I höstas lyftes programmet ur tv-tablån – och flyttade in på streamingtjänsten Barnplay istället. Dock av en annan orsak.

– Det hade egentligen bara att göra med att vi inte når den målgruppen riktigt i broadcast, så då valde vi att bara lägga ”Random Mix” på Barnplay som är den plattform där målgruppen redan finns, säger Johanna Gårdare.

Rasande föräldrar - här är tittarstormarna vi minns 00:42
ARTIKELN HANDLAR OM