Mikael Persbrandt påbörjar bipolär-utredning: Är dags

NÖJE

Gör podcast om läkarbesöken: ”Det är krig inuti mig, ett krig i slutfasen, ett skövlat landskap”

Han har tidigare sagt sig vara bipolär.

Men först nu påbörjar Mikael Persbrandt sjukdomsutredningen - och gör podcast om läkarbesöken.

– Jag vill komma tillrätta med det ohanterliga i mitt liv. Jag känner att det är dags, säger han i podcasten ”I am Mikael Persbrandt”.

Foto: Foto: Karin Törnblom
Mikael Persbrandt.

I en podcast sponsrad av ett kaffeföretag berättar Mikael Persbrandt, 51, att han ännu inte gjort någon bipolär-utredning, men att han nu ska påbörja den.

Det var i intervjuer med DN och tidningen Vi som Persbrandt hösten 2013 berättade om sin sjukdom.

– Jag är diagnostiserad bipolär. Men medicinerar jag? Nej. Man blir så jäkla trött av medicinen, kan somna var som helst, sa han då till tidningen Vi.

Inte fått diagnos

Men nu berättar han i podcasten ”I am Mikael Persbrandt” att han inte alls fått någon diagnos. Men att han nu ska påbörja sin utredning och berätta om den i sin podcast-serie.

–  Ni kommer få följa med mig i min egen bipolär-utredning, för den ska jag göra nu. Det är dags. den har jag inte gjort. Det har stått att jag är det i tidningarna, men det är bara bullshit, men jag vill komma tillrätta med det ohanterliga i mitt liv. Jag känner att det är dags, säger han i podden.

Han betonar att han inte vill använda en eventuell diagnos som något att skylla på.

– Vad ska jag med en till då, ska jag ha den att skylla på för allt djävulskap jag ställt till på jordklotet? Nej, det ska jag inte, men jag behöver verktyg, jag upplever en kontrollförlust vid vissa tillfällen i mitt liv, jag vill komma tillrätta med det, säger Persbrandt i podcasten.

Han berättar om att han träffat sin ansvariga läkare och räknar med att utredningen kommer kräva mellan fem och sju läkarbesök, med intervjuer och tester.

Sen skall åtta läkare gå igenom materialet tillsammans för att kunna ställa en diagnos.

Känslorna kring återfallen

Bipolär sjukdom kallades tidigare att vara manodepressiv och Persbrandt beskriver i den kaffe-sponsrade podcasten sin beroendeproblematik och känslorna kring sina återfall i missbruk.

– Så fort jag har tagit mina återfall så är jag inte sams alls, det är krig inuti mig då. Det är ett krig i slutfasen, ett skövlat landskap. Lik över hela hela det här fältet, rykande ruiner. Ett ”Terminator”-landskap, ett efter bomben-läge. Där jag står och kryper och krälar för så är det ju. Det jag gör när jag missbrukar är att bada i helvetet och dårskapen. Och mitt i det där finns det ju en njutning. En känsla av att ha kapat alla trossar och bara glida iväg, säger han i podcasten.

Nya avsnitt av Mikael Persbrandts podcast ska publiceras varannan vecka.

ARTIKELN HANDLAR OM