Björn Ulvaeus

Chess har svag handling men glimrande melodier

Av: 

Markus Larsson

NÖJE

”Chess” belönas med välförtjänta applåder

Hyllad musikal på turné Anders Glenmark är inte ensemblens starkaste spelare, men alla inblandade gör en gedigen tolkning av originalet, skriver Markus Larsson.
Hyllad musikal på turné Anders Glenmark är inte ensemblens starkaste spelare, men alla inblandade gör en gedigen tolkning av originalet, skriver Markus Larsson.

Storyn står mest i vägen och skymmer sikten.

Men musiken är bitvis och fortfarande alldeles glimrande.

”Bangkok-mummel-hmm-rmm-crème de la crème-hmrm-hm-Yul Brunner.”

Jo, det låter så. En gång till:

”Bangkok-mummel-hmm-rmm-crème de la crème-hmrm-hm-Yul Brunner.”

Det är lite svårt att höra vad Anders Glenmark sjunger i verserna i ”One night in Bangkok”. Hans fysiska swagger passar showen utmärkt, men rösten låter tunn och ansträngd och knappast föreställningens starkaste spelare.

En gedigen tolkning

Annars andas konserten kompetens i ordets bästa bemärkelse. ”Chess” var från början en konsertturné innan den blev en hyllad musikal i West End i London, 1986. Alla inblandade gör med andra ord en gedigen cover och tolkning av originalet.

Visst hade man kunnat vara utan vissa inslag. ”Rocken” som då och då gör entré känns både skriven och tondövt arrangerad av upphovsmän som egentligen inte förstod genren alls.

Och det är svårt att bli engagerad i schackpartiets kärleksförvecklingar och ramhandling. Den knattrande skrivmaskinen i ett av numren är intressantare.

Däremot går det inte att blunda för att ”Chess” innehåller några av Benny Anderssons och Björn Ulvaeus finaste melodier.

Välförtjänta applåder

Att ens våga sjunga ”Anthem” i Globen är inte bara som att stoppa ner fötterna i ett par för stora skor. Det är, jämfört med Tommy Körbergs version, som att försöka fylla ut en simbassäng med en Foppatoffla. Efter en trevande inledning klarar Philip Jalmelid dock av att axla den gigantiska kostymen och belönas välförtjänat med kvällens största applåder.

Men ingen skiner starkare än Gunilla Backman och Sarah Dawn Finer i ”I know him so well”.

Man förstår varför Whitney Houston en gång föll för balladen.

Chess in concert

Betyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plus

Premiär: Globen, Stockholm. Medverkande: Anders Glenmark, Sarah Dawn Finer, Gunilla Backman, Stockholm Concert Orchestra, med flera. Publik: Ingen uppgift, 5 000? Längd: 2 timmar och 30 minuter, inklusive paus. Bäst: ”I know him so well” med Gunilla Backman och Sarah Dawn Finer. Sämst: Viss ”rock” i föreställningen är arsenik för öronen.

Några ess - bland annat från chess

ABBA slutade jobba ihop för över 30 år sedan. Men Björn och Benny fortsatte skriva låtar tillsammans. En del av deras senare sånger kunde mycket väl varit ABBA-låtar. Här är några sådana ess. Ett par från ”Chess”. De bästa ABBA-låtarna som inte är ABBA:

1. Helen Sjöholm/BAO: ”Sommaren du fick”

Pop i Orkesterns repertoar. Heter ”Story of a heart” på engelska och har samma smittande listkvaliteter som ABBA:S bästa.

2. Ur Chess: ”I know him so well”

En duett som flera andra sjungit in, bland anard Barbra Streisand samt Whitney Houston ihop med sin mamma Cissy.

3. Frida: ”MIn egen ”

En av Benny Anderssons mest uppiggande melodier. Skrevs till Hep Stars som ”Its nice to be back again”. Fridas version från 1971 fick svensk text av Peter Himmelstrand. Agnetha och Benny körar. Gjordes före ABBA, vore perfekt för BAO.

4. Gemini: ”Just like that”

Skrevs för ABBA och spelades in i några olika versioner med Agnetha Fältskog. Sedan gavs den till Gemini, syskonen Karin och Anders Glenmark som Björn och Benny skrev och producerade åt.

5. Ur Chess: ”One night in Bangkok”

Arbetet med musikalen skedde när ABBA tog paus. ”Chess” har många musikaliska uttryck, me också ett par rejäla hits som kunde ha spelats in av ABBA.

6. Helen Sjöholm/BAO: ”Du är min man”

Benny Anderssons musik har flera rötter. En är 1950-talsrocken, vilket märks i en del ABBA-låtar och den här tidlösa dans­favoriten.

7. Josefin Nilsson: ”Surprise, surprise”

Albumet ”Shapes” 1993 har låtar av Björn och Benny. ”Surprise, surprise” öppnar skivan och och är en kusin till ABBA:s dansanta stunder.

8. Gemini: ”Mio my Mio”

Filmmusik 1987 till internationella Astrid Lindgren-äventyret med 13-årig Christian Bale. Ovanlig och förförisk melodi.

9. Ur Kristina från Duvemåla: ”Guldet blev till sand”

Musikalen rör sig mest i helt andra musikaliska landskap, men den här oemotståndliga melodin hade blivit en hit även med Frida eller Agnetha.

10. Josefin Nilsson: ”The film I’d like to see”

Melodiös och harmonisk låt som vandrar på samma gator där flera ABBA-ballader gått.

ANNONS

Bikinis, klänningar och strandkläder. Fynda sommarmode på Ellos sommar-rea!

Extern länk från Ellos

Till kampanjen!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Björn Ulvaeus

Sarah Dawn Finer

Benny Andersson

Musikal

Scen