Radioprofilen får inte ärva – testamentet ogiltigförklarat

avTorbjörn Ek

Tingsrättens dom: Kan inte fastslås att det verkligen var kvinnans sista vilja

1 av 2
LYSSNARE TESTAMENTERADE BORT HUSET En 71-årig kvinna testamenterade bort sitt hus till ”Melodikryssets” programledare Anders Eldeman. ”Hon hade hört mina program och tyckte att jag skulle få ärva de pengar som fanns och huset”, säger radioprofilen.

Det blir inget miljonarv för Anders Eldeman.

Nu har tingsrätten fastslagit att testamentet där ”Melodikrysset”-profilen bland annat skulle få ett hus är ogiltigt.

Programledaren meddelade redan förra veckan att han inte tänkte bestrida Allmänna arvsfondens stämning där de krävde att testamentet skulle ogiltigförklaras.

I en intervju med Kvällsposten berättade Anders Eldeman att han aldrig hade träffat den 71-åriga kvinnan som testamenterat sitt hus och lösöre till honom.

Eftersom testamentet inte var bevittnat av två personer kunde det inte fastslås att det verkligen var kvinnans sista vilja.

Eldeman valde därför att inte bestrida Allmänna arvsfondens stämning.

– Om jag trampar någon på tårna, då backar jag. Jag har inget intresse av att bråka med någon, har han sagt till Kvällsposten.

Nu har tingsrättens dom kommit. De ogiltigförklarar testamentet med hänvisning till att testamentet inte är bevittnat och att Eldeman inte bestrider detta.

Arvet kommer nu i stället att tillfalla Allmänna arvsfonden. Dit går alla arv från döda som inte har några arvtagare. Ideella organisationer som arbetar för barn, ungdomar eller personer med funktionsnedsättning kan få pengar från Allmänna arvsfonden. Bland annat så har organisationer som BRIS, Elevombudsmannen och färdtjänsten startat som arvsfondsprojekt.

ARTIKELN HANDLAR OM