Stor kritik mot Liza Marklund – spelade Ultima Thule i P1

Reaktioner efter författarens sommarprat

Liza Marklund pratade om att öppna landsgränser i ”Sommar i P1”.

Sedan spelade hon låten ”Sverige, Sverige fosterland” av nationalistiska Ultima Thule.

–  Det är högst medvetet att låten spelas, säger producenten Henrik Jonsson till Nöjesbadet.

Liza Marklunds val av musik i sitt sommarprat har chockat många lyssnare. Framför allt är det en låt som väckt många känslor.

– Jag tycker till exempel rent principiellt att alla borde få bo var de vill. Ta bort gränserna. Om Sverige vore lika tättbefolkat som Sydkorea så skulle det bo 180 miljoner människor här. Och det går ju bra för Sydkorea, så varför inte, sa Liza Marklund där hon bland annat diskuterar tolerans mot andra människor.

Därefter spelar hon låten ”Sverige, Sverige fosterland” av Ultima Thule som kopplas samman med nationalistiska rörelser i Sverige.

”Nazistmusik”

Något som nu diskuteras och uppmärksammas i sociala medier, där flera är kritiska och skriver att Marklund spelade ”nazistmusik”.

Nu förklarar producenten Henrik Jonsson låtvalet.

– Anledningen till att den låten spelas där och då är att innan låten pratar Liza om tolerans, att vi tenderar att tolerera alla människor som tycker precis som vi själva. Men så fort man möter någon som inte håller med så spricker det, säger han.

”Uppfatta hur man vill”

Han fortsätter:

– Eftersom Liza avslutar pratet med att hon är utlandssvensk i Marbella som den enda sossen, den som inte är som alla andra, var det ett sätt att spela låten, som man får uppfatta som man vill.

Han säger att det inte finns något i den låten som sägs vara åt den ena eller andra hållet.

– Däremot har det figurerat i sammanhang som kan diskuteras. Men det är högst medvetet att låten spelas.

Liza Marklund själv finns inte tillgänglig för en kommentar.

Publisert: