Så lurar spel-giganterna dig

NÖJE

Därför är sportspelen sämre till Xbox 360

Halva spelet – högre pris.

Du som köpt sportspel till Xbox 360 kan ha blivit grundlurad.

– ”Tiger Woods” var ju en jävla demoversion, säger en spelutvecklare till svenska spelsajten Gon.

Foto: Fult spel Spelsajten Gon avslöjar det hemliga kontraktet mellan Microsoft och Electronic Arts. EA tvingades försämra sina spel till Xbox 360 för att få lansera dem till maskinen.

Gon avslöjar det hemliga kontraktet som kan ha drabbat miljontals spelare världen över. Det hemliga kontraktet mellan två spelgiganter: Microsoft och Electronic Arts.

Kontraktet tvingar Electronic Arts – och en del andra förläggare som vill släppa spel till Xbox 360 – att lansera dem samtidigt till alla plattformar.

Det har redan fått dramatiska konsekvenser.

En del drabbar spelutvecklare.

Alla drabbar dig som spelare.

Enligt svenska spelsajten Gon skrev Electronic Arts på kontraktet men vägrade ändå följa reglerna; eftersom EA i fjol lanserade versioner av sina sportspel långt före de släpptes till Xbox 360 blev de tvungna att plocka bort material ur spelen till Xbox 360.

– Vissa företag kommer runt det hela genom att försämra 360-versionerna av sina spel, säger spelutvecklaren Gon talat med.

Playstation 2-ägare får vänta

Dessutom: en del spelföretag som gör spel till flera format måste vänta in Xbox 360-versionen – oavsett om en innehållsmässigt identisk Playstation 2-version är klar att skeppas ett halvår tidigare. Indirekt påverkas alltså också exempelvis Playstation 2-ägare av Microsoft-kontraktet.

– Det är en imagegrej för (Microsoft). De vill att 360-versionerna släpps parallellt med de andra versionerna så att folk som har fler än en konsol ska köpa just 360-versionen, säger spelutvecklaren.

Spelutvecklaren Gon talat med tror att Microsoft vågat upprätta kontrakt med förläggarna eftersom varken Playstation 3 eller Wii finns på marknaden.

– Det var rätt väntat att de skulle passa på med såna idiotier när de inte hade Sony att slåss mot på ”nästa generation”-marknaden.

"Vi kommenterar inte spekulationer"

Magnus Langley är produkt- och marknadschef för Xbox i norra Europa. Han har läst Gons artikel.

– Det är spekulationer och jag kan inte kommentera något som gäller våra affärsöverenskommelser, säger han till Aftonbladet.

Om det inte stämmer, vore det inte bättre att dementera uppgifterna?

– Återigen, jag kan inte kommentera den här typen av spekulationer, säger Magnus Langley.

Så här försämrade Electronic Arts fjolårets sportspel till Xbox 360:

Läs också:

Läs Aftonbladets spelexpert Peter Ottsjös kommentar här:

Peter Ottsjö