Vad ska jag köpa för jacka?

avNina Johansson

NÖJE

Alexander Karlsson svarar på läsarnas modefrågor

Foto: BYRMO CAROLINA CARBYR

Nils säger: kan du rekommendera snygga jeans som är rätt nu?
Alexander Karlsson säger: Hej Nils! Vad många anser vara rätt nu är jeans som är en utveckling av tidigare trender. De är fortfarande smala med raka benslut men midjan är ytterligare lite högre och vidden över låren lite större. Inte helt skintight alltså. Färgerna i höst är mörka och jeansen ofta råa, alltså otvättade.
hOHO säger: Vad ska jag köpa för julklappar/presenter i klädväg till min pojkvän,, som kommer funka i vår?
Alexander Karlsson säger: Vad jag sett på modevisningar och läst mig till så kommer nsäta vår vara rätt lik den säsong vi just sett. Färgerna är ljusa, grått är stort och lite emr dressade stilar är stort. Vill du vara på säkra sidan tycker jag du ska köpa en snygg vårjacka eller tunn trench.
arre säger: Hej Alexander! Funkar en grå "kondom" mössa i höst? om inte, vad?
Alexander Karlsson säger: Beror lite på vad du menar med kondom, är det en sån där liten och tajt rackare? Funkar gör det nog, mössor är oftast ganska lika varandra. Jag skulel nog vilja tipsa om lite större mössor dock, gärna grovstickade...
Nils säger: Vad ska jag köpa för jacka i vinter? modell, färg osv?
Alexander Karlsson säger: Finns några storfavoriter man komemr se mycket av. Duffel och parkas är två heta alternativ. De ska gärna vara stora och bylsiga och vad gäller färger är mörkblått och grått typiskt trendiga färger i vinter. Vill man att den garanterat ska vara användbar nästa år köper man en svart.
Erik säger: Hej. Vad ska man ha för kängor i vinter? Hur uppfattas kängor till kostym under riktigt vintriga dagar?
Alexander Karlsson säger: Kängor till kostym är ett laddat ämne. personligen så är jag ingen fundamentalist så jag tycker att man kan "klä ner" eller ta ut svängarna med en kostym. kanske inte vid extremt viktiga möten eller så men ändå. Åter till frågan. Det uppfattas nog som skor som är lite väl grova för kostym, men kontrasten kan bli spänannde. Jag skulle vilja se någon köra kostym och kängor med höga skaft och byxorna nedstoppade i dem, det kan bli hur coolt som helst.
li säger: Hej, jag tänkte köpa "höst/vinter-kittet" till min pojkvän; mössa, halsduk, vantar.. Har ingen aning om vilka modeller/färger/material jag ska satsa på?
Alexander Karlsson säger: Jag brukar förespråka att om man har neutrala (svarta/vita/gråa) kläder i vanliga fall är det på accessoarerna man gärna kan ta ut svängarna. Matcha halsduk och mössa i samma färg, gärna en klar röd eller blå, eller något mönster. Handskarna däremot skulle jag nog låta matcha resten av kläderna. Lycka till!
mig säger: Tröjor med tryck, t-shirts och collegetröjor/huvtröjor, funkar det? Om det funkar, vilken typ av tryck ska man satsa på?
Alexander Karlsson säger: Det funkar såklart utmärkt och det handlar ju helt och hpllet om vilka tryck man gillar själv. Från hårdrock t-shirtar till tröjor med tryckta loggor/budskap, det finns ju oändligt attt välja på. Jag gillar skatemärket Insight51 och deras prints. För den som vill väcka lite emr uppmärksamhet är svenska Fienden ett märke att kolla upp.
peacock säger: Om man som kille önskar bära hatt till vardags, hur skulle den hatten se ut och vad bör man ha för stil i övrigt för att det ska vara godtagbart på gatan?
Alexander Karlsson säger: För att det ska vara "godtagbart" måste man nog ha mycket självförtroende eftersom man komemr vara ganska ensam om det och det kanske kan se lite utstuderat ut. Men hatt är snyggt. Mer hattar! Testa en klassisk favela eller trilby, gärna i tyg så blir det varmt också. Slokhatt kanske ska undvikas. Tänkt på att med hatt kan man se både punkig och gentlemannamässig ut så det hänger helt på vad man matchar med.
Erik säger: Är duffelrock ute eller inne? Vilken färg ska den ha?
Alexander Karlsson säger: Duffel är en av de trender som kommer stort. Höstens färger är mörka, som vanligt få man väl säga. Grått, svart, brunt och marint är alla bra och snygga alternativ.
Peppe säger: Nagellack, är det okej på killar?
Alexander Karlsson säger: Tja varför inte. Beror lite på vad man vill man uppnå? Nagellack är ju typiskt kvinnligt men t.ex. gothare och synthare av båda könen har ju målat sina naglar svarta sedan åttiotalets början. Och punkare dessförinnan. Jag ser ingen anledning till att det inte skulle vara okej men man får ju räkna med att stå ut en smula!
simon säger: Hej, jag har ganska klassisk (eller kanske vardaglig) stil med skjorta eller t-shirt + cardigan och jenas.. Oftast i grått/blått/svart/vitt.. Om jag skulle satsa på ett lite mer udda plagg, för att liva upp det lite, vad skulle du rekommendera då?
Alexander Karlsson säger: Då tycker jag att du ska jobba med det du har. Istället för din vanliga cardigan kan du köpa en som är mer unik. Antingen en långkofta eller en med annorlunda knäppning/skärning/detaljer. Kolla märkt Pudel, de har spännande varianter på "vanliga" plagg. För att liva upp det mer färgmässigt så tycker jag att du ska våga ta in emr färgklickar, aksnek på accessoarer till en början men sen på kläderna också om du hittar något du gillar.
Fredrik säger: Vilket märke har bäst byxor? Typ Chinosliknande byxor.. Det får gärna inte vara för dyrt..
Alexander Karlsson säger: Bäst byxor är ju helt omöjligt att säga! Man får nog hitta sin personliga favorit. Faran med chinos är att billiga märken ofta slarvar med passformen. På t.ex. H&M är det lätt hänt att chinos är gjorda för att passa alla, både unga killar och medelålders män. Cheap Monday är ett bra alterbativ och Vailent vet jag har gjort några schyssta varianter.
Brittan säger: Lång och smal kille - hur klä sig för att se mer bitig ut?
Alexander Karlsson säger: Gå inte i fällan att köpa kläder i en storlek större, då ser man bara ännu mindra ut när kläderna hänger som en säck. Undvik naturligtvis också tajta kläder. Mitt tips är lager på lager. Kör skjorta under och tröja/kofta ovanpå. Gärna grovstickat och tjocka material. Har du sen kavaj på det så ser du ju ut som hulken själv. Varning dock för att spräcka kavajen i ärmsömmarna med så mycket under.
bobban säger: hej alexander. Jag har en fundering. Är det viktigt att matcha mössan med skorna, så att man får en skön topdown profil eller det inte modernt i höst??
Alexander Karlsson säger: Tjena bobban! Hehe topdown profil, det ska jag lägga på minnet! Jo alltså det kommer ju garanterat att synas hur du har tänkt och det kan helt klart vara snyggt. Huruvida det är modernt eller inte tror jag inte spelar någon roll eller går att svara på. En liten varning dock, har du t.ex. en mössa i en skarp färg och sen kör skorna i samma kanske det ser lite konstigt ut.
peacock säger: Hur ser du på att bära solglasögon inomhus, t.ex. på krogen? Blir det en accesoar eller blir det bara töntigt då solen sällan skiner inomhus? Det går ju inte att komma ifrån att man ser cool ut med schysta glajjor.
Alexander Karlsson säger: Man ser helt klart cool ut med schyssta glajjor. Man ser däremot ut som en åsna om man har det inomhus. Inga undantag.
Dani säger: Vet inte ifall du sett Emilos svart långa kofta, men om du har, vad tycker du om den då? För feminin? passar den bättre på en lång kille eller en kort? Samt tycker du att man fortf kan köra med "stumprörsmodellen på jeans? / D
Alexander Karlsson säger: Jag har sett den, jag äger den, jag älskar den. Känenr mig lite som The Dude i Big Lebowski när jag har den på mig. Den är inte ett dugg feminin tycker jag, snarare unisex då den är neutral i passformen. Mest ser den ut som en morgonrock vilket är coolt. jag gillar stuprörsjeans fortfarande och tror definitivt det kommer hänga med ett tag till. Gällande koftan så kan det vara så att den är lite snyggare på längre personer eftersom den inte blir för lång om man själv har lite höjd.
Moderator säger: Nästa fråga blir den sista!
Robert säger: Jag gillar att ha små accesoarer som t.ex hatt osv. som får en att vika ut lite från mängden men ändå inte komma i något spår som kan jämföras, med gothare, punkare etc. tror du förstår min poäng, har du något tips på någon liknande accesoarer som syns och märks men som inte blir för extrem
Alexander Karlsson säger: Hmmm..... Svårt att svara på på rak arm. Testa att ha fluga nästa gång du har kavaj + skjorta. Det var en trend som kom och gick men det är väldigt snyggt. Mer till vardagen så kan du lägga lite krut på en snygg väska, en portföljliknande modell t.ex. De flesta killar har inte ens väska med undantag för axelremsvarianter. Så då står man ut lite iaf. Lycka till!
Moderator säger: Tack alla läsare för intressanta och bra frågor och tack Alexander för alla bra svar!
Alexander Karlsson säger: Tack allihopa!

ARTIKELN HANDLAR OM

Mode