”Jag satt hos Lasse varje dag”

NÖJE

Lasse Kronér berättar om vännen Lasse Brandebys sjukdom

1 av 5 | Foto: SKÄMTET GICK SNETT Kronérs röstningsskämt under Lasse Brandebys "Let's dance"-kamp slog fel. Med det satte han igång en kampanj som blev ett monster. ”Dubbelsidig lunginflammation och springa omkring och göra det han gjorde, vara 60 år och kanske inte världens mest vältränade människa. Nu i efterhand när man vet hur dålig han faktiskt var fattar jag inte hur han fixade de sista veckorna i ”Let’s dance”, säger Kronér.

GÖTEBORG. Förra veckan blev han utröstad ur ”Doobidoo”. Men Lasse Kronérs kupp mot Lasse Brandeby ekar av vårens svåra ”Let’s dance”-trauma.

– Jag satt hos Lasse på sjukhuset exakt varenda dag, säger Kronér.

– Han vill ju bli utröstad i alla jävla program han är med i. Så vi tog väck honom.

Lasse Kronér, 44, skrattar åt förra veckans bus i ”Doobidoo” när tittarna fick se Lasse Brandeby, 62, lämna tv-studion.

Nu går det att skämta om det. I våras var läget betydligt allvarligare.

Tappade orken

Som en av de tävlande i TV4:s ”Let’s dance” valsade Brandeby raka vägen tillbaka in i svenskarnas hjärtan.

Men i takt med att tävlingen blev tuffare tappade Brandeby orken och ville lämna programmet.

Det ville inte tittarna.

Till synes ivrigt påhejade av nära vännen Kronér.

– När Lasse berättade för mig förra året att han skulle vara med tror jag att jag skrattade i 20 minuter. Jag sa: ”Är du dum i huvudet eller? Vad fan håller du på med?” Det är nog enda gången jag har skällt på honom. Till slut sa jag: ”Okej, då ska jag rösta på dig hela tiden”, säger Lasse Kronér.

För säkerhets skull berättade han om sin plan i TV4.

– Det är ett av de få skämt jag gjort som inte har funkat riktigt. Jag var kanske lite otydlig när jag och Magnus Uggla sa att vi skulle hålla kvar honom. Det var nog väldigt dumt gjort av mig, säger Kronér.

Uggla förde kampanj

Skämtet slog ringar på vattnet som ett magplask från högsta trampolinen.

Den då Melodifestivalaktuelle Magnus Uggla förde en intensiv Lassekampanj på sin blogg, pressen skrev om röstningskuppen och alla snackade om Brandebys vara eller inte vara.

Mest vara.

Under tiden försökte en allt blekare Brandeby förtvivlat ta sig ur programmet.

Hjärtlöst monster

Bakom den utmattade ytan dolde sig hemligheten – en dubbelsidig lunginflammation.

– Jag märkte hur han förändrades de sista veckorna. Jag tänkte, ”shit, vad fan händer nu?”. Jag tänkte att nu måste han vila och då var det ju ännu jobbigare att det uppfattades som att jag röstade kvar honom.

Utåt sett blev Kronér ett hjärtlöst monster som plågade sin vän.

– När Lasse blev dålig fick jag en jävla massa brev. Vad de då inte visste var att jag satt på sjukhuset exakt varenda dag. Jag ringde ju inte ett samtal på Lasse naturligtvis.

Tuff tid

Efter 20 års vänskap blev sjukdomen en riktigt tuff period även för Kronér.

– Det var naturligtvis jättejobbigt, han var ju väldigt dålig. Och just det att jag visste något som ingen annan visste och kunde inte prata med någon om det i och med media. Jag var lite ensam i det där och fick smyga upp till sjukhuset.