Bonusfamiljen (tv-serie)

Skaparna om bråken bakom ”Bonusfamiljen”

Av: 

Linn Elmervik

NÖJE

Föräldrabråken blev en succéserie.

Nu berättar Moa och Clara Herngren om de privata kontroverserna som lade grunden till ”Bonusfamiljen”.

– Det som tas upp i början av säsongen var en utmaning för mig och Felix när vi skaffade vårt första gemensamma barn, säger Clara.

Säsong två av ”Bonusfamiljen” har hyllats för skildringen av det kaosartade familjelivet.

Och det konfliktfyllda vardagspusslandet grundar sig i egna erfarenheter.

Clara Herngren, 44, och Moa Herngren, 48, som skapat serien tillsammans med Claras man och Moas bror Felix Herngren, lever båda i bonusfamiljer och fick idén till tv-serien efter att själva stött på många problem.

– Moa och jag har alltid diskuterat bonusrelationer. Vi har ju levt i dem bägge två. Sedan började jag plugga till parterapeut med inriktning på bonusföräldrar och under tiden hade jag folk i terapi hos mig. Då kände jag att det var som gjort för att göra dramahistorier av, säger Clara Herngren.

– Det kändes härligt att få göra en hel serie om de här familjerna som är lite bortglömda. Annars handlar det ju mest om kärnfamiljen, säger Moa Herngren.

Bråkade om föräldraskapet

Flera av rollfigurernas problem är tagna direkt ur verkliga livet.

Ett exempel är Patriks (Erik Johansson) och Lisas (Vera Vitali) bråk om föräldraskapet när de får sitt första gemensamma barn i början av säsong två.

– Det är något som var en utmaning för mig och Felix när vi skaffade vårt första gemensamma barn. Då hade vi ändå varit tillsammans ganska länge och tyckte att vi hade hittat våra roller i bonuskonstellationen, men när vi fick ett gemensamt barn tyckte han att jag var på tok för riskbenägen och jag tyckte att han var väldigt kontrollerande, säger Clara Herngren.

Det resulterade i konflikter, om än mindre än de som syns i serien.

– Vi har förstorat det ganska mycket, men jag kände: jag är fullgod förälder, du behöver inte stå bakom min axel och kommentera vad jag gör och inte gör.

”Känner ofta med Lisa”

Moa Herngrens bonusfamilj har fungerat som inspiration till Patriks och Eddies (Frank Dorsin) bråk.

– Min son och min man hade väldigt svårt för varandra. De kom verkligen inte överens, och jag känner väldigt ofta med Lisa när Patrik inte förstår henne, eller när han inte älskar Eddie som hon gör. Hon blir väldigt beskyddande, säger hon.

Men allt bygger inte på egna erfarenheter.

– Alla i manusgruppen lever i eller har levt i en bonusfamilj och vi trycker in allt i torktumlaren. Jag tror att många situationer är mer allmängiltiga än privata, säger Moa Herngren.

Det är redan klart att det blir en tredje säsong av ”Bonusfamiljen”. Serien sänds på SVT1 på måndagar klockan 21.00.

ANNONS

MORS DAG-BUKETTEN MED CHOKLAD! Beställ i god tid hos Interflora här.

Extern länk från Interflora.se

Beställ nu

Publisert:

LÄS VIDARE

Felix Herngren: Jag passade inte speciellt bra i den svenska modellen

ÄMNEN I ARTIKELN

Bonusfamiljen (tv-serie)

Moa Herngren

Felix Herngren