Slips till t-shirt - Rätt eller Fel?

Av: Zendry Svärdkrona

Publicerad:
Uppdaterad:

Modeexperten Alexander Karlsson svarar på läsarnas frågor

Alexander Karlsson
Alexander Karlsson

Rickard säger: Hej Alexander. Hur är det egentligen med scarves (runt halsen). Det va ju superinne typ 2003. Vissa säger att det är helrätt, vissa säger att det är helt helt fel. Vad gäller? Om det är ok, isf vilka färger och hur ska de sitta? Stora och pösiga eller lite mindre?

Alexander Karlsson säger: Hej Rickard! Helt rätt, runt 2003 var scarves inne. Skillnaden nu mot då är att nu ska de vara stora och rektangulära, dvs. mindre som en halsduk. Grafiska mönster och fransar är helt rätt, lite palestinasjal-aktigt

säger: Tjena skulle behöva tips på ett par schyssta solbrillor som kan vara heta i sommar... Är själv ett stort fan av pilotbrillor i allmänhet..

Alexander Karlsson säger: Vad som kommer stort är retrobågar, typ Ray-ban Wayfarer och liknande. Måste dock också slå ett slag för pilotbrillorna som är snyggast och helrätt. Märke är mindre viktigt, riktigt coola kan du hitta på second hand och bensinstationer!

säger: Hej! Vilka shorts ska man ha i sommar?

Alexander Karlsson säger: Shortsen ska vara i chinostyg, gärna beiga eller mörkblåa. Det viktiga är att det ska vara en mer dressad stil snarare än surfshorts som mer hör stranden till.

jesus säger: tja, Är det vanligt att folk börjar klä sig i så kallade casual/ huligan kläder?

Alexander Karlsson säger: Casualtrenden var nog större tidigare, speciellt utomlands. I Sverige var det 2-3 år sedan man kunde läsa mycket om casuals. Inspirationen kommer från brittiska huliganer som var propert klädda och på så sätt undvek att bli utkastade från arenorna...tills de började slåss iaf. Märkena är dyra, typ stone island.

Kim säger: Vad ska man ha på sig på badstranden i sommar?

Alexander Karlsson säger: Solglasögonen ska vara pilotmodell, shortsen ska vara korta (sluta ovanför knäna) och har du något på överkroppen ska det vara en ljus t-shirt. Skjorta känns lite väl... På fötterna ska det vara espadrillos

Kim säger: Manliga artister som Rufus Wainwright och Patrick Wolf har på sistone framträtt i shorts. Är det okej för medelsvensson att göra detsamma, eller är det Alexander Bard-varning på det?

Alexander Karlsson säger: Alexander Bards safaristil är nog rätt svår att bära upp till vardags ja. För att inte tala om Patrick Wolf! Men shorts är faktiskt snyggt och helt ok, bara man väljer tillfälle. Det måste vara varmt och inte i formella sammanhang.

Rickard säger: Hur är det med uppvikta jeans i sommar? Du vet, man viker upp dom typ en decimeter...

Alexander Karlsson säger: Därom tvista de lärde. Jag tycker det är både skönt och snyggt men det känns också som om det var som mest inne för några år sedan. helrätt är dock upprullade (snarare än uppvikta) chinos. Tänk tidiga James Bond på stranden!

Kim säger: Mönstrade skjortor: Rätt eller fel? Och hur funkar den dubbelknäppta kavajen i år?

Alexander Karlsson säger: Rutigt och randigt är helt rätt! Mönster på andra sätt är mindre bra i år. Hawaii-skjorta och (hu!) skjortor med prints bör man akta sig för. Den dubbelknäppta är inte lika het som förra året, enkelt och smalt ska det vara, speciellt nu på sommaren.

Kim säger: Lever de smala jeansen kvar, och vad ska man i sådana fall ha för skor till dem?

Alexander Karlsson säger: Jeansen ska definitivt vara smala. Snygga skor till är canvas-skor eller sneakers. Köp skor som är slimmade och inte så bulliga, då får man lätt clownfötter om man har smala jeans.

kick it säger: kan du rekommendera en grym stil blogg?

Alexander Karlsson säger: Finns många bra, Manolo var först och länge bäst. Jag gillar Breach of Style och Repeat to Fade som bara handlar om jeans. Du hittar dem genom att googla på namnen. Måste slå ett slag för min blogg också, Collective.se där vi också skriver om manligt mode och länkar till andra bra bloggar.

mne säger: vad menar unga med att dem kär sig "emo"?

Alexander Karlsson säger: Emo är i grunden en amerikansk musikstil med rötter i hardcore. Dock softare och mer emotionellt (därav emo). Numera verkar emo ha blivit en megaindustri med ganska tam pojkbandspunk typ Chemical Romance och liknande band. Klär man sig emo har man nog svart bandtröja, svart snedlugg och kedjor i byxorna. Skorna är nog skejtskor.

säger: ska gå på fin fest i sommar(juli), på inbjudan står det frack, vad ska jag ha då? måste det vara speciella färger och sånt? och hur ska min dam kunna matcha mina färger

Alexander Karlsson säger: Klädkoder är lurigt. Frack innebär frack eller högtidsdräkt (dvs folkdräkt eller uniform) För damerna är det aftonklänning som gäller. Du ska ha svart med vit skjorta men din dam kan fritt välja färg. Vill ni matcha varandra kan du ha någon liten accessoar i hennes färger, typ manchettknappar eller bröstnäsduk. Kolla dock om sådan tillåts, just denna klädkod är rätt strikt.

Armand säger: Vilken sommardoft ska man lukta?

Alexander Karlsson säger: Grundregeln är att man ska vara fräsch och att parfymen inte ska vara alltför tydlig. Helst ska det inte märkas att man har parfym. Gucci pour homme fick gott omdömme i senaste Plaza, kolla in den.

Rickard säger: Löst hängande slips till T-shirt ? Rätt eller Fel?

Alexander Karlsson säger: Fult! Slips kräver sin krage, annars känns det mest konstlat och schlagerstyling.

Daniel säger: Hejsan Alexander! Vad är det viktigaste plagget som man bör ha i sitt garderob under sommarn?

Alexander Karlsson säger: Det absolut viktigaste är en snygg skjorta, gärna vit, ljusblå eller randig i de färgerna. Ser vi till hela kroppen ska du också ha ett par beiga chinos, ett par shorts i samma material samt ett par canvasskor. Gärna mörkblå eller vita. Du ska också ha en weekendbag.

Ida säger: Vad passar absolut inte på en lång kille? Och vet du någon som har bra storlekar på byxor till en lång och smal kille? Det är helt omöjligt att hitta..

Alexander Karlsson säger: Jag är själv 196 cm och smal som en sticka så jag vet hur det kan vara. Jeans som finns i långa längder är J. Lindeberg (deras modell Ted är den ultimata enligt mig), Lee, Cheap Monday, Filippa K och ibland Replay. Acne och Tiger är kortare, dvs. finns bara upp till 34 i benlängd. Något som inte är snyggt på långa människor är bylsiga plagg på överkroppen och smala byxor. Då ser man ut som ett träd av något slag. Håll det smalt eller jämnt hela vägen.

jens säger: Tänkte köra följande outfit på en gala-fest: vita linnebyxor, mörk kritstreclsrandig kavaj, svart skjorta, vit fluga, vit näsduk...förslag på förbättringar?

Alexander Karlsson säger: Snyggt! Tycker du ska nöja dig med det. Vita hängslen och/eller andra accessoarer blir lätt overkill. Testa med både vita och svarta skor för att se vilket som passar bäst.

BBB säger: Skägg eller inte?

Alexander Karlsson säger: Har märkt att skägg mest är något killar själva gillar och tycker är snyggt på andra. Passar man i det är det sjukt coolt. Helskägg är att föredra. En polisruta eller trimmade pojkbandslinjer går helt bort. Mitt tips är att välja mellanvägen och ha mustasch!

Fler svar från Alexander:

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN