Happy Jankell

Happy Jankell om kändisskapet: Inget som lockar

Av: 

Jakob Meijer

NÖJE

Hon har fått sitt stora genombrott på vita duken med filmen ”Ted – för kärlekens skull”.

Men kändisskapet är inte något som lockar för Happy Jankell.

– Det är mycket beroende på att jag faktiskt vuxit upp med en offentlighet nära inpå i mamma och pappa, säger skådespelaren som är aktuell med pjäsen ”Frankenstein”.

Från Ted Gärdestads flickvän till skräckteater.

I vår syns Happy Jankell, 24, i pjäsen ”Frankenstein”, där hon spelar vetenskapsmannen Victor Frankensteins kärleksintresse Elizabeth.

– Jag är verkligen glad för att Johan Ehn (som både skrivit manus och som spelar Frankensteins monster) låtit Elizabeth ha en feministisk syn på världen. Att hon får vara, för sin tid, en modern kvinna, att hon ifrågasätter den mansdominerade världen, säger hon och fortsätter:

– Jag tycker det är viktigt när man spelar pjäser som är så pass gamla att man knyter an till vår samtid, att man hittar en koppling till någon aktualitet i dag, annars kan det kännas meningslöst.

Berättelse om Victor Frankenstein och hans monsterskapelse har filmats och satts upp på teater åtskilliga gånger sedan Mary Shelleys bok gavs ut för 200 år sen.

Happy Jankell menar att deras uppsättning skiljer sig.

– Den här pjäsen har ett otroligt högt tempo, det händer saker hela tiden, den är visuell och det är mycket ljudeffekter. Det tror jag lockar en publik som kanske tror att teater är något som inte är för dem.

Jankell om att växa upp i offentligheten: Tagit udden av det

Happy Jankell har mer eller mindre jobbat som skådespelare sen hon var tolv år. Hon har synts i Kristallen-prisade tv-serierna ”Familjen Rysberg” och ”Jordskott”. Och med sin roll som Ted Gärdestads flickvän Lotta Ramel i ”Ted – för kärleken skull” har hon i vinter setts av hundratusentals på bio.

Men Happy Jankell upplever ingen skillnad när det gäller uppmärksamheten kring henne.

– Jag tänker inte så mycket på det, jag känner väl inte av det egentligen heller. Men man vill ju nå ut till människor, det är därför man gör film eller teater, säger hon.

Kändisskapet i sig är inget som lockar, berättar Happy Jankell, som är dotter till Annika Jankell och Thorsten Flinck.

– Jag är inte så lockad av kändisskapet, det är inte så glorifierat för mig, mycket beroende på för att jag faktiskt vuxit upp med en offentlighet nära inpå i mamma och pappa. Det har tagit lite udden av det man skulle kunna glorifiera det med.

”Frankenstein”, på Playhouse teater i Stockholm, har premiär den 12 mars och spelas fram till den 22 april.

ANNONS

Muminmuggen Fiske finns nu till ett rabatterat pris hos Nordic Nest - köp den idag!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

LÄS VIDARE

”Jag ringer vårdguiden fem gånger om dagen”

ÄMNEN I ARTIKELN

Happy Jankell

Frankenstein