Jessicas nya liv – med Jehovas

Efter Big Brother-succén har såpastjärnan bytt inriktning

Våra grubblerier har växt till en gigantisk hög med frågetecken. Var har den folkkära ”Big brother”-vinnaren tagit vägen egentligen? Klick! har vänt på varenda sten och sitter äntligen inne med det rafflande svaret. Här är Jessica Cabezas nya liv.

Jessica Lindgren (numera Cabezas), 23, skapade braskande rubriker under sin tid inne i ”Big brother”-huset. Hon upplevde eldig romantik med Robin, skallade Anton, kastade en flaska efter norska Carina och örfilade mjukisen Muffe. Bland annat. Trots att det är dokusåpa-historia och trots att två år har passerat finns fansen kvar på bloggar och hemsidor – alla med samma fråga: Var har Jessica egentligen tagit vägen?

Efter att hon tog klivet ut ur huset med miljonen på fickan investerade Jessica bland annat i större bröst.

Flyttade till Spanien

Sedan bestämde hon sig för att styra både kosan och kosingen mot ljuvliga Malaga i Spanien. Där började hon jobba som telefonförsäljare och träffade så småningom uruguayanske Santiago Cabezas, 21. Hon visste direkt att han var mannen i hennes liv och det dröjde inte länge innan hon gjorde ett positivt graviditetstest.

En dröm gick i uppfyllelse för svenskan från Kalmar.

– Jag ser det verkligen som en gåva att kunna få barn. Och jag är extra lyckligt lottad som kommer att få snygga latinoungar, sa Jessica till Klick! i maj förra året.

Bröllop i Kalmar

Paret fortsatte att tillbringa sin soldränkta samvaro på den spanska solkusten och den blivande pappan Santiago omhuldade sin käresta med ömhetsbevis. Eftersom hon bar hans barn ville han

varken låta henne lyfta tungt, laga mat eller ens hämta ett glas vatten. Ett skönt lyxliv med andra ord. Förra sommaren gick flyttlasset hem till Kalmar och i den nya tvårummaren rustade turturduvorna inför framtiden.

Ångrade brösten

I en öppenhjärtig intervju med Klick! i maj 2007 berättade Jessica att hon nu ångrar sin bröstoperation.

– Det är så jävla tungt. Jag har ju aldrig satt foten på ett gym och min rygg är inte anpassad efter tyngden på mina nu ännu större bröst.

När Jessica och Santiago i augusti samma år knöt hymens band på halländska Långastrand var Klick! givetvis på plats. Santiago dök upp i en vit sarong, matchande sjal och bar överkropp, Jessica i en vit, enkel klänning med pärlband.

– Det är här en av de lyckligaste dagarna i mitt liv, deklarerade den strålande nyblivna bruden.

På plats under ceremonin fanns även Jessicas familj, som är aktiva inom Jehovas vittnen.

– Jag har alltid varit troende, det är något som varit med mig under hela min uppväxt. Däremot har jag tidigare valt att inte leva efter Bibelns principer, sa Jessica då.

Nu skulle det bli ändring på det. Jessica berättade att hon börjat gå på Bibelmöten hos Jehovas vittnen.

– Jag ska bli mamma och vill leva ett rent liv. Och Svenska kyrkan följer ju inte Bibeln, sa Jessica.

Gick under jorden

I oktober 2007 kom sonen Maximiliano till världen. Då blev det tyst. Knäpptyst. Jessica försvann och Klick! har vid flertalet tillfällen försökt komma i kontakt med henne, utan resultat. Tvärt vände den tidigare så pratglada blondinen på klacken och slutade ge intervjuer eller synas på fotoblixtrande uteställen. Våra källor berättar att mammalediga Jessica efter förlossningen brutit med många av sina vänner och helt tagit avstånd från sitt fartfyllda förflutna.

– Hon vill nog helt enkelt tona ner det gamla livet som hon representerade i ”Big brother”. Hon har fått barn och mognat helt enkelt. Det är väl ganska naturligt, säger Jessicas pappa Stefan Lindgren till Klick!

Huruvida Jessica blivit medlem i Jehovas vittnen vill han inte svara på.

– Det får hon göra själv i så fall tycker jag.

Mår hon bra?

– Hon mår jättebra. Det här har hon själv valt, säger han.

Predikar i Kalmar

Att Jessica medvetet valt ett mer tillbakadraget liv bekräftas från fler håll.

– Jag har hört att hon inte vill vara känd längre, säger en källa.

– Jag vet att hon är med i Jehovas vittnen. Hon har varit runt i Kalmar och predikat, säger en annan källa.

Har hon knackat på hemma hos folk?

– Ja. Hon har varit hemma hos oss, men då var jag inte hemma.

Kostymklädda män

Det är söndagen den 15 juni, 2008. Solen gassar. Gräsmattan utanför Rikets sal i Kalmar är pedantiskt klippt, rabatterna perfekta. Det är dags för möte och välklädda besökare strömmar till. Några kommer dit i bil, andra på cykel. De flesta är strikt klädda, männen har slips och kostym. Många bär dokumentportfölj under armen.

Några minuter före klockan fyra kommer Jessica dit med sin man och sin son. Den före detta dokusåpa-stjärnan är trendigt klädd i svarta tajts, cerise topp och tvärrandig kjol. Det blonda håret har hon satt upp.

Familjen går in i lokalen, dörrarna stängs. Allt är lugnt och stilla.

Lekar och kyssar

Två timmar senare kommer pappa Santiago ut med barnvagnen. Han står utanför och leker med sin lille son och en stund senare ansluter sig även Jessica till sällskapet. Hon kysser sin make på munnen.

– De ser väldigt kära ut, berättar ett ögonvittne.

Klick! har vid upprepade tillfällen försökt nå Jessica för en kommentar.

”Jehovas är en sekt”

Karl-Erik Nylund är kyrkoherde i Maria Magdalena församling och har skrivit boken ”Att leka med elden: sekternas värld”.

Hur ser du på Jehovas vittnen?

– Det är en mycket sluten sekt. Jag bedömer det som en sekt eftersom Jehovas vittnen har en hård kontroll på sina medlemmar, de håller sig helt för sig själva, anser sig ha den absoluta sanningen och accepterar inte kritik utifrån.

Vad lockar människor till Jehovas vittnen?

– Tryggheten. Man blir väldigt väl mottagen och innesluts i en samhörighet. Men att rörelsen är inneslutande gör också att det är svårt att lämna den.

Vilka påtryckningar menar du används för att hålla en person kvar inom Jehovas vittnen?

– Dels uteslutning. Du är en icke-person efter att du har gått ur Jehovas vittnen. Om man har haft en familj och gemenskap i sekten och helt plötsligt står utanför, då känner man sig väldigt ensam. Det är en grym process.

Jessica bröt helt med omvärlden när hon gick med i Jehovas vittnen. Vad kan det bero på?

– Allt annat utanför deras gemenskap kallas för ”Satans organisation”. Om man har något med det att göra så kan man inte nå ”räddningen”. Man ska bara hålla sig till sitt eget folk.

Hur ser du som präst på att Jehovas vittnen lockar med att deras medlemmar kommer få leva i paradiset, men inte några andra?

– Ingen organisation har nyckeln till himmelriket. Jehovas vittnen är så exkluderande att de anser att endast deras medlemmar får komma till himmelriket. Det tycker jag är en väldigt liten himmel.

Jehovas: ”Nej, vi är ingen sekt”

Ordförande för Jehovas vittnen i Sverige, Lars-Erik Eriksson, bemöter kritiken mot trosamfundet.

Karl-Erik Nylund, författare till boken ”Att leka med elden: sekternas värld” anser att Jehovas vittnen är en sekt. Vad säger du om det?

– Nej, vi är ingen sekt. En sekt följer människor. Vi följer Guds ord, inte människor.

Utövas bestraffningar i form av att en person ignoreras om den inte längre vill tillhöra Jehovas vittnen?

– Om någon vill lämna Jehovas vittnen så får den det. Det är upp till den. Men personen kommer i så fall ignoreras. Vi följer Bibelns ord och har inte relationer med personer som inte följer bibliska principer. Jag kan läsa upp bibelcitatet som stödjer den riktlinjen.

Gäller det här även familjemedlemmar?

– Ja. Men om det är en make som väljer att lämna Jehovas vittnen så är han ju fortfarande gift med sin fru. Men de kommer inte ha andligt umgänge.

Anser ni att allt utanför er gemenskap är ”Satans organisation”?

– Nej. Men eftersom vi lever enligt Bibelns ord är vi noga med vilka vi umgås med.

Det här är Jehovas vittnen

Jehovas vittnen bygger sina läror på Bibeln, men tolkar inom flera områden texten annorlunda än andra kristna riktningar.

Grundläggande för Jehovas vittnen är tron om att en strid mellan det onda och det goda kommer ske i slaget vid Harmagedon. När ondskans makter då besegras kommer alla inom Jehovas vittnen att leva i ett paradis på jorden. Alla andra förstörs tillsammans med den nuvarande världsordningen.

För att sprida denna lära, och erbjuda människor en möjlighet att ansluta sig till ”den goda sidan”, förväntas medlemmarna ”vittna” om sin tro. En metod är dörrknackning och broschyrutdelning.

Medlemmar av Jehovas vittnen firar inte jul och andra högtider med hedniskt ursprung. Många av anhängarna vill heller inte ta emot blodtransfusioner eftersom blod anses vara heligt.

Rörelsen finns i mer än 230 länder och har cirka 6,3 miljoner aktiva medlemmar i världen. I Sverige finns omkring 20 000 medlemmar (2004).

Källa: NE och Wikipedia

/Nina Hansson

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN