Paul Simon: ”Dagens musik är för dum”

NÖJE

Ger branschen en rejäl känga

Foto: Paul Simon tar emot Polarpriset i kväll i Stockholm. Men när han ska välja karriärens höjdpunkt är det något annat: Att stå på scenen i Central park i New York inför 750 000 människor. Här tillsammans med Yo-Yo Ma, kvällens andra Polarpristagare.

I kväll tar Paul Simon emot Polar­priset på Stockholm konserthus. Då passar han på att dela ut en känga till dagens popmusik.

– Den är för dum. Eller dumt är bra. Men den är för tråkig, säger han.

Polarprisvinnaren Paul Simon, 70, skräder inte med orden. Dagens musiker behöver bli smartare.

– Musikindustrin har imploderat. Nuförtiden är det bara hooks och fashion. Shuffle-funktionen ställer höga krav på oss musiker. Vi måste skriva låtar som väcker större intresse än lyssnarens favoritlåtar för att nå ut, säger han.

”Upprepar sig alltid”

Men han medger samtidigt att han inte längre letar efter ny musik.

– Det finns inga skivaffärer längre. Och jag behöver inte hitta ny musik för att få information. Jag har nog med det. Men jag har fortfarande frågor, säger han.

Trots det är bristen på nya intryck inte något som oroar honom. Den kreativa processen har tvingat honom att återuppfinna sig själv gång på gång genom åren. Det har gett honom en trygghet.

– Det finns bara tolv noter, man kommer alltid att upp­repa sig. Men går man till­baka till en gammal kärlek kan man alltid förnya sig, säger han.

Den största oron borde i stället ligga hos hans fru.

– Är man oense om rytm kan det sluta i skilsmässa. Va, gillar du den låten? Jag måste dra, säger han och skrattar.

”New York är min hemstad”

I kväll tar Paul Simon emot det prestigefulla Polarpriset av kung Carl XVI Gustaf. Men när han får välja sin karriärs höjdpunkt är det långt ifrån Polarpriset. Det är på scenen, inför 750 000 människor i Central park, New York.

– Det måste bli det. Det handlar inte om storleken. Det är min hemstad, och jag växte upp rakt över gatan, säger han.