Robyn: ”Känner inget förtroende”

avAnders Munck

NÖJE

Den svenska stjärnan sågar kulturminister Adelsohn Liljeroth i exklusiv intervju

Foto: Marianne Lindberg de Geer
Det kritiserade tårtkalaset.

Tårtincidenten får den svenska superstjärnan att se rött.

I en exklusiv intervju med Rodeo sågar Robyn kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M).

– Jag känner inget förtroende för henne, säger Robyn.

Foto: Scanpix
Den svenska stjärnan Robyn sågar kulturminister Adelsohn Liljeroth i exklusiv intervju. (Arkivbild)

Hon ställer sällan upp i medierna. Men för modemagasinet Rodeo gör Robyn ett undantag.

”Jag är en sensuell person”

I en lång intervju berättar den svenska sångerskan och artisten om tiden som förband för Madonna, om anledningen till att hon inte har förtroende för kulturministern, och om varför hon gillar att klä sig sexigt:

– Jag är en sensuell person och jag vill kunna vara mig själv. Sex och sexighet är en stor del av alla människor, och det är otroligt befriande som tjej att inte begränsa sig där. Att som kvinna begränsa den delen av sig själv – den som vill känna sig sexig – är att ge efter för en slags värld där man inte längre får vara människa, utan hela tiden måste utgå ifrån sitt underläge, säger Robyn.

Turné med Coldplay

När Rodeo träffar Robyn är hon mitt uppe i en turné i Storbritannien där hon är förband till Coldplay. Hon är nöjd med relationen mellan henne och det brittiska bandet, och berättar att hon och hennes band fick sex flaskor champagne efter den första konserten.

När hon spelade på Madonnas turné ”Sticky & Sweet Tour” 2008 var situationen en annan.

– När jag var förband till Madonna träffade jag bara henne i precis slutet, säger Robyn.

Hon berättar också om vad hon tyckte om Lena Adelsohn Liljeroth (M) efter incidenten med tårtan. För den som inte minns skar Adelsohn Liljeroth upp en bit tårta som föreställde en naken svart kvinna, gjord av konstnären Makode Linde. Afrosvenskarnas förbund krävde ministerns avgång.

”Svårt lita på”

Robyn är också mycket kritisk till Adelsohn Liljeroths agerande, men även till hur kulturministern hanterade händelsen i efterhand.

– Vi är ett mångkulturellt land nu, det är dags att börja bete sig så också. Personligen tycker jag att Lena Adelsohn Liljeroth borde ha blivit förnärmad av den där tårtan. Hon borde ha ställt sig med händerna i midjan och sagt ”jag tänker inte skära den där tårtan. Om någon annan är så puckad att de vill göra det, varsågod”, säger Robyn.

På frågan om kulturministern borde avgår svarar Robyn:

– För mig blir det svårt att lita på en människa som visar att hon inte är förmögen att se sig själv utifrån. Jag känner inget förtroende för henne. Men det gjorde jag i och för sig inte tidigare heller.