Prinsessan Madeleine

Madeleine, här är dina bröllopsgäster

avJenny Alexandersson

Har du fått en inbjudan?

Nu är gästlistan till prinsessan Madeleines bröllop klar. De flesta har tackat ja, men Europas regenter ratar vigseln.

– Det beror på att Madeleine har lägre kunglig status än Victoria, säger Roger Lundgren, chefredaktör på Kungliga Magasinet.

När Victoria och Daniel gifte sig 2010 var Storkyrkan full av kungar och drottningar. Så blir det inte den 8 juni.

– Man följer det kungliga protokollet och skickar den yngre generationen kungligheter att representera vid prinsessans bröllop. Så har det alltid varit vid bröllop som inte gäller kronprinsar eller kronprinsessor, säger Roger Lundgren.

I början av april skickades inbjudningskorten ut till kungahus, släkt och vänner. Slottskyrkan rymmer cirka 400 gäster och på listan finns kungligheter, miljardärer och näringslivstoppar.

De har tackat ja

Det danska kungahuset skickar flest representanter. Prinsessan Benedikte är Madeleines gudmor, men även kronprinsparet Fredrik och Mary kommer tillsammans med prins Joachim och prinsessan Marie berättar danska Billed Bladet. Från Norge kommer kronprinsparet Haakon och Mette-Marit tillsammans med prinsessan Märtha Louise och Ari Behn.

– Madeleine vill gärna bjuda kungligheter som hon har en vänskapsrelation med och hennes faddrar är såklart självskrivna, säger Roger Lundgren.

Förutom hennes gudmor Benedikte får vi se drottning Silvias bror Walther Sommerlath, prinsessan Christina och den tyske prins Andreas på bröllopet.

Från Storbritannien kommer prins Edward och Sophie, grevinna av Wessex och enligt uppgifter till Aftonbladet representeras det grekiska kungahuset av prins Nikolaos och prinsessan Tatiana som står prinsessan Madeleine nära.

Många av Chris vänner från USA och England jobbar inom finansvärlden och från det svenska näringslivet får vi förutom H&M-familjen även se Katarina Martinsson och Louise Lindh, döttrar till miljardären Fredrik Lundberg. Vi kommer även få se supermodellen Caroline Winberg och golfstjärnan Jesper Parnevik.

ARTIKELN HANDLAR OM