Lena Ph: ’Jag är inte rädd för att sticka ut’

avFrida Söderlund

NÖJE

Berättar om framtiden: Det är viktigare att välja saker som känns bra

1 av 3 | Foto: ”Man blir en bättre människa” Efter ett tufft år ser Lena Philipsson framåt. Den 9 januari startar ”Konstkuppen” i SVT, där hon är programledare. ”Man samlar på sig erfarenheter under tiden som går och det känns som att man blir en bättre människa på alla vis”, säger hon.

Efter 25 år i rampljuset.

Nu har det blivit viktigare för Lena Philipsson att välja rätt.

– Det känns som att man blir en bättre människa på alla vis, säger hon.

Lena Philipsson, 46, är inte rädd. I stället strävar hon efter reaktioner.

Och provokationerna finns överallt. På scenen i hennes föreställning ”Min drömshow”. I programmet ”Konstkuppen” i SVT, med premiär nästa vecka, där Lena är programledare.

– Om man sätter fingret på något som är känsligt, och om man gör det offentligt, så reagerar folk, säger hon och fortsätter:

– Jag har en lättsam inställning till kreativitet. Det har fallit sig naturligt att jag styrt och ställt den kreativa processen, det är mer den röda tråden i min karriär än det faktum att jag sjunger.

Nu ska boken släppas

Hon vill inte att publiken ska sitta tillbakalutad. Att ingenting ska hända. Att hon står stilla och inte utvecklas.

– Jag är inte rädd för att sticka ut. Men jag har aldrig tänkt att jag vill göra avtryck. Men man vill ju göra bra saker. Och det börjar ju med att man kan sjunga, och får möjligheten att göra det. Så tycker man att det är roligt och jobbar på.

Och livet har varit intensivt för Lena Ph det gångna året. När exmaken Per Holknekts otrohet uppdagades i somras ställde Lena in flera framträdanden.

Två månader senare gjorde hon comeback på Pride-festivalen och under hösten har hennes föreställning ”Min drömshow” gått på Rodeo i Göteborg.

Exmakarnas sommarhus på Ingarö i Stockholm ligger fortfarande ute till salu, och i går gick deras betänketid angående skilsmässan ut.

Lenas bok som beskriver hennes 25 år som artist sköts tillfälligt upp i höstas, men har nu fått ett nytt release­datum den 15 mars.

”Det känns bra”

– Det är först nu i min ålder som jag har börjat reflektera över att jag har hållit på länge. Vad har jag egentligen gjort? Vad har jag presterat egentligen? Så det blir viktigare för mig, från nu och framåt, att välja saker som känns bra, säger Lena.

Hur känns det att ha kommit till den punkten nu?

– Livet, känns det som. Och det känns bara bra. Man samlar på sig erfarenheter under tiden som går och det känns som att man blir en bättre människa på alla vis.

Lena Ph:s svåra år

18 juni 2012 Per Holknekt och Lena undertecknar en gemensam ansökan om äktenskapsskillnad, men väljer att inte skicka in den till tingsrätten direkt.

19 juni ”Det har uppdagats att Per brutit äktenskapslöftena en längre tid och jag ser därför ingen utväg än skilsmässa”, hälsar Lena Philipsson till medier.

1 juli 2012 Per vädjar i ett mejl till tingsrätten om att ändra skilsmässo‧ansökan och få sex månaders betänketid innan skilsmässan går igenom.

Januari 2013 Betänketiden är över. Lena Ph och Holknekt har fram till andra juli på sig att ta ut skilsmässan.

ARTIKELN HANDLAR OM