Kirchsteiger: Blev så fruktansvärt berörd

Av: Christoffer Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Ernst berättar om tårarna på barnhemmet i Ghana

1 av 4 | Foto: TV4 (Alla bilder)
Ernst Kirchsteiger och Adam Tensta.

Känslorna väller över för Ernst Kirchsteiger.
I kvällens ”SOS uppdraget” kan han inte hålla tillbaka tårarna.
– Det här är den viktigaste resa jag någonsin gjort, säger tv-profilen till Nöjesbladet.

Som ambassadör för SOS Barnbyar åkte Ernst Kirchsteiger, 55, till Tamale, Ghana.

I kvällens avsnitt av TV4:s ”SOS uppdraget” får tittarna se hur den folkkäre tv-profilen faller i gråt när två små barn kommer till barnhemmet i Tamale.
– Jag har funderat på vad det var som gjorde att jag blev så fruktansvärt berörd. När de dök upp var det nästan som att vara med på en förlossning. Det var som att de föddes igen, efter det hårda liv de levt, och jag fick se med egna ögon hur de börjar en helt ny resa, säger Ernst Kirchsteiger.

Som att duscha invärtes

Han berättar att det var glädjetårar som rann nedför kinderna.
– Jag känner igen tårar, man har ju gråtit sen man var liten. Jag brukar säga att tårar kan vara himla bra, för det är lite som att duscha invärtes. Man känner sig renare efteråt, säger han.

Ernst Kirchsteiger kallar Ghanaresan för livsförändrande. Han hade tidigare följt liknande människoöden via media men nu blev han ett seende vittne.

”Är lite för gammal”

Nu vill han göra sitt för att fler barn ska få förbli barn.
– Det är viktigt för mig att berätta om vad jag sett. Att försöka få fram fler faddrar. Sedan ska jag försöka implementera synliggörandet av utsatta barn i så många forum jag kan, bland annat i mitt nya magasin som kommer ut snart, säger Kirchsteiger.

Skulle du vilja adoptera ett barn?
– Nej, det skulle jag inte göra nu. Jag tycker nog jag är lite för gammal. Men tidigare i livet, om vi inte hade kunnat få barn själva, hade jag inte tvekat. Däremot finns det många sätt att verka för barnens rättigheter. Adoption, att älska ett barn som sitt eget, är en sak. Men man kan också göra som jag gör nu. Upplever, berättar – och försöker inspirera, säger Ernst Kirchsteiger.

Publicerad: