Nöje

Skivbolagsmogulen Anders Burman död

Av: 

Johannes Selåker

NÖJE

”Mest kreative skivbolagsmannen i svensk musikindustris historia”

Skivbolagsgiganten Anders Burman är död.

Han dog i sitt hem i Stockholm.

– Vila i frid Anders, skriver skivbolaget på Facebook.

Anders Burman har avlidit, 84 år gammal. Burman starade 1949 skivbolaget Metronome, och sålde det senare till Warner.

– Det är med stor sorg i hjärtat som vi måste meddela att Anders Burman är död, Anders var vid sin bortgång i sitt hem i Stockholm, skriver Metronome records på Facebook.

Genom skivbolaget upptäckte Burman artister som Pugh Rogefeldt och Cornelis Vreeswijk, samt gav ut skivor med Alice Babs och Owe Thörnqvist.

– Den enskilt mest kreative skivbolagsmannen i svensk musikindustris historia, skriver Metronome records.

I filmen om Cornelis Vreeswijks liv porträtteras Burman av Johan Glans. Så sent som 2004 producerade han Stefan Sundströms album ”Hjärtats melodi”.

Enligt uppgift ska Burman ha nekat Magnus Uggla skivkontrakt 1975.

Hyllas av vd:n

I ett uttalande uttrycker Warner Musics vd Jonas O. Siljemark sin sorg. Han hyllar också Anders Burman för hans livsgärning.

– Än i dag ligger Anders trygga skugga över aktiviteten på det svenska Warner Music-kontoret. Warner köpte Metronome 1983, Anders lämnade därmed den dagliga verksamheten på bolaget. Men han spelade indirekt roller i åtskilligt av Warners svenska artistverksamhet ända fram till slutet, skriver han.

Och fortsätter:

– Jag vet att åtskilliga i och omkring den svenska musikbranschen känner stor saknad i dag. Men också enorm respekt för allt som Anders gav oss. Jag delar djupt både dessa känslor och hoppas ödmjukt att vi på Warner/Metronome även framöver ska fortsätta verka i Anders anda.

ANNONS

Vitare tänder och ett fräscht leende 2022? Köp tandblekning här – resultat på 30 minuter.

Extern länk från Dentway

Köp här

Publisert: