Mejla

Zendry Svärdkrona

Den vackraste låt Sven-Ingvars gjort

Publicerad:
Uppdaterad:

Sven-Ingvars släpper oväntat en ny samlingsdubbel redan om en månad.

”Guld & glöd” (NMG) ges ut den 14 augusti och spänner över hela den otroliga 46 år långa karriären.

Allt är inspelat live på Tyrol i Stockholm.

Nya dubbeln kommer att säljas till enkelpris och förebådas av gruppens medverkan i ”Allsång på Skansen” den 30 juli, en nyinspelad TV 4-dokumentär den 13 augusti och färska singeln ”Juninatten” (NMG).

Den hör till det vackraste Sven-Ingvars spelat in. Sven-Erik Magnusson sjunger bättre än någonsin och har själv skrivit musiken till den här stort arrangerade balladen. Det måste vara en av de mest romantiska sånger han skrivit, så totalt olik förra singeln, ”När rocken kom till byn”.

Stråkarna svider mäktigt, Torleif Styffes poetiska text glöder: ”Genom daggen kan jag följa dina spår”. Sommarens vackraste ballad? Döm själv i ”Allsång på Skansen”.

Schytts överraskar med ännu en toppsingel efter ”På ett nattåg söderut” (Mariann) i våras. Nya ”Det finns tid” (Mariann) följer tematiskt en tradition från Sten & Stanleys ”Jag har inte tid” (80-tal) och Anders Engbergs ”Ge dig tid” (90-tal): ”Lev långsamt, ja, låt det ta tid”, sjunger Peter Danielson i Lotta Ahlins mjuka ballad.

Det är alltid hög klass på det Schytts gör nu för tiden, ”Det finns tid” är inget undantag - en snygg, melodiös tryckare med piano och stråkar. Texten är tänkvärd.

Törs man hoppas på ett höstalbum, Schytts?

Största överraskningen på Guldklaven-galan i söndags kväll var Björn & Bennys pris för Årets komposition. Att ”Vår sista dans” skulle vinna före tunga favoriten ”Världen utanför” var en liten skräll.

Däremot tog Peter Danielson som väntat hem kategorin Årets sångare – och började med att tacka tvåfaldige pristagaren Magnus Carlsson för att han inte var nominerad i år. Men ett pris till någon annan än Danielson hade varit en skandal. Han vann det av egen kraft, inte på grund av bristande konkurrens.

Priset till Solo var också helt rätt.

Men arrangemanget dras med ett besvärande bollande kring priskategorierna - vissa har bytts ut och andra har tillkommit varje år sedan starten. Tunga Årets liveband försvann redan efter ett år och Årets nykomling ersattes i år av Årets uppstickare. Jag har svårt att se någon riktig logik i detta. Kategorin Årets album saknas alltjämt men bör införas redan nästa år. Det finns ingen anledning att inte belöna årets platta om man belönar årets låt.

Bäst just nu

Av: Zendry Svärdkrona

Publicerad: