Tittarrekord för schlagern

NÖJE

4 240 000 såg Carola vinna finalen

Carolas seger sågs av över 4 miljoner svens-kar.

Aldrig tidigare har Melodifestivalen haft så många tittare. Och aldrig förr har så många röstat.

- Man kan nog prata om en Carola-effekt, säger Peter Nyrén, nö-jeschef på SVT.

Foto: Andreas Bardell
1. Kalle Anka, 1997. 2. Melodifestivalen, 2006. 3. Melodifestivalen, 2000. 4. Kalle Anka, 1999. 5. Kalle Anka, 1996. 6. Melodifestivalen, 2004. 8. Expedition Robinson, 2000. Siffrorna har mätts sedan 1994 då MMS/Mediemätning i Skandinavien tog över mätningarna från Sveriges Radio. Melodifestival-siffrorna avser Melodifestival-finalerna. Källa: MMS.

Lördagens rafflande Melodifestival-final lockade 4240000 tittare. Det innebär tittarrekord för en Melodifestival och en andraplats på tittartoppen. Bara "Kalle Anka" har haft en större tv-publik.

-Jättekul! Jag är helt förstummad, det går inte att förstå vilken mängd människor som tittade. Men vi hade det lite på känn, melodifestivalfebern steg ju i landet efter deltävlingen i Göteborg, säger nöjeschef Peter Nyrén.

Carola orsak

Det var i Göteborg som Carola framträdde med "Evighet" för första gången. Då satt 3,6 miljoner svenskar bänkade framför tv-apparaterna, vilket är rekord för en delfinal.

Peter Nyrén sticker inte under stol med att schlagerstjärnan antagligen är en av orsakerna till de lysande tittarsiffrorna.

-Man kan nog prata om en Carola-effekt. Hon väcker starka känslor och engagemang. Folk är ju väldigt nyfikna på henne, säger han.

Nordiskt röstrekord

Men Melodifestivalen lockade inte bara många nyfikna tittare, utan också stort engagemang. Det blev nordiskt telefonrekord, då 1913152 röster kom in.

-Vi hade låtar för alla smaker, så alla hade någon de höll på. Folk har inte slötittat utan suttit framåtlutade i soffan. Det är kombinationen och bredden av artister som gjort att Melodifestivalen blivit en sådan succé, säger Peter Nyrén.

Nu hoppas han att intresset för schlagern och Carola håller i sig under Eurovision Song Contest.

-Vi gör gärna Eurovision i Stockholm nästa år.

Läs mer

Christina Gaki Lindestrand