Så minns stjärnorna Barbro ”Lill-Babs” Svensson

Den folkkära artisten Barbro ”Lill-Babs” Svensson är död.

Hon sörjs av svenska folket – och av sina vänner.

– Hon var en oerhört god vän, säger Siw Malmkvist.

Siw Malmkvist:

Turnerade med Lill-Babs tillsammans med Ann-Louise Hanson.

– Hon var en oerhört god vän som jag kommer sakna fruktansvärt mycket. Hon har betytt en del av mig. Vi har känt varandra sen vi var tonåringar och de senaste 20 åren har vi jobbat ihop. Jag för min del älskade att jobba ihop med Barbro, för att vi hade så roligt på scenen. Man kunde skoja med henne, hon var rolig och hon sjöng bra. Folk sa ibland att hon inte kunde sjunga, men det är ett jäkla skitsnack.

Har du något speciellt minne med Lill-Babs?

– Jag tror att det är för tidigt för att komma med anekdoter, det är alldeles nytt nu. Jag kan inte komma ihåg mer än att det var vansinnigt roligt och underbart att jobba med henne. Vi hade en mycket fin relation.

Marianne Mörck:

Populära SVT-serien ”Bonusfamiljen” hade säsongsavslutning under måndagen – då gifte sig Marianne Mörcks karaktär med Lill-Babs karaktär ”Gugge”.

– Hon var som en storasyster för mig under tiden vi spelade i ”Bonusfamiljen”. Hon är ju som hon är, varm, otroligt givmild och en servande människa. Hon är 80 år och springer runt och gör mackor till teamet och serverar mig kaffe.

De två träffades första gången på 70-talet på Scandinavium i Göteborg när Marianne skulle backa upp Lill-Babs sång om henens mikrofon gick sönder, men det var under inspelningen av ”Bonusfamiljen” som de verkligen blev vänner.

– Vi har alltid känt ett starkt systerskap hon och jag, vi har kunnat prata om allt. Jag visste hur sjuk hon var men in i det sista ville hon ut på folkparksturnén med Ann-Louise och Siw. Hon ställde aldrig undan sina paljettskor, hon skulle i dem och vidare i livet. Den där drivkraften har fört henne framåt, hon har överlevt allt och alla. Kanske skulle hon tagit hand om sig själv mer och inte tänkt så mycket på andra, säger Marianne Mörck.


Plura Jonsson:

Deltog i ”Så mycket bättre” tillsammans med Lill-Babs 2010.

– Hon var väldigt snäll och omtänksam och brydde sig om alla. Och hon hade en jäkla arbetsmoral, hon ramlade i ”Så mycket bättre” och slog sönder ansiktet. Det första hon sade när hon vaknade upp på golvet var ”nu har jag förstört hela tv-programmet”, istället för att säga ”nu har jag slagit sönder ansiktet”. Hon blev gammal och fick uppleva mycket. Det är tråkigt när folk dör, men i min ålder börjar man bli van. Det är en vandring mellan kistorna, säger han till TT.


Bosse Parnevik:

Komikern Bosse Parnevik, 80, jobbade med och var vän med Lill-Babs. Varje år i mars hördes de för att gratulera varandra på födelsedagarna – de är födda med bara elva dagars mellanrum. I år, när de båda fyllde 80, var inget undantag.

– Jag sjöng in en vers till hennes 80-årsdag som hon blev glad för. Trots att hon låg på sjukhus gick hon upp och sminkade sig och skickade en videohälsning via telefonen till mig. Att hon orkade tänka på mig när hon var sjuk, det är typiskt Lill-Babs.

– Hon var nog Sveriges mest älskade artist i alla fall i vår generation, omtyckt av alla. Folk upplevde att de fick kärlek från henne och kärlek föder kärlek.

Bosse Parnevik minns henne också som en skicklig golfspelare.

– Hon hade ju en egen golftävling i tio-femton är och hade verkligen talang. Hon gjorde golfen ännu populärare.


Vicky von der Lancken:

Nöjesproducent och teaterchef som arbetade med Lill Babs under tolv år.

– Jag är väldigt ledsen och sorgsen. Det är en sorgens dag. Jag var uppe under förra veckan med Karin Falck och hälsade på henne. Då piggnade hon på sig lite, vi pratade om gamla minnen. Vi sa att nästa gång vi träffas ska vi ta fram de gamla showerna vi gjorde på slutet av 70- och början av 80-talet och minnas.

– Hon älskade sin publik och det var förför hon blev så älskad tillbaka. Hon såg alla och tog sig alltid tid att prata med alla. Jag har aldrig träffat på någon annan med en son glädjekälla och kärleksbudskap. Jag har lärt mig mycket av Barbro, vi skulle behöva fler som henne.

Har du något specifikt minne av Barbro som du vill lyfta?

– Det var så fantastiskt när vi gjorde Lars Forssell-föreställningen. Han hade gjort en intervju med henne och jag ringde upp honom och frågade om han ville skriva text till föreställningen – Barbro trodde inte att han ville det. Under första repetitionen förmedlade hon texterna så fantastiskt att han bara satt där och lyste och var så lycklig.


Quincy Jones
Quincy Jones

Quincy Jones:

Musikproducenten Qunicy Jones och Lill-Babs har känt varandra sedan 50-talet. De brukade skoja med varandra om att gifta sig och kallade varandra för ”Hazel” och ”George”.

På sin hemsida uttrycker nu Quincy Jones sin sorg efter hennes bortgång.

”Mitt hjärta brister av att veta att vi har förlorat ännu en vacker själ i dag. Lill-Babs multiplicerade alltid min glädje, subtraherade min smärta, delade min sorg och adderade till min morgondag. Du kommer för alltid att finnas i våra hjärtan, Babs”.

Få personer var lika generösa med sin kraft o tid som Barbro. ❤️ TACK för allt du givit, både som artist o människa… https://t.co/xkUPzEMpd0
Publisert:

LÄS VIDARE