Skivbolagsprofil anmäld för våldtäkter på 17-årig flicka

avHelena Trus, Mathilde Albinsson, Torbjörn Ek

NÖJE

– Han trycker ner mig i soffan och drar ner mina byxor. Han har analsex med mig och det gör så ont att jag svimmar.

”Han” är närmaste man till en av Sveriges mest folkkära artister.

Nu vittnar flera kvinnor om hur mannen utnyttjat sin makt i branschen för att utsätta dem för ofredanden, sexuella trakasserier och tvinga till sig sex.

Förra veckan polisanmäldes skivbolagsprofilen för våldtäkt.

1 av 3 | Foto: JESSICA GOW / TT

Han har varit en makthavare i den svenska artist- och skivbolagsbranschen i över 20 år och har jobbat på flera olika skivbolag med några av Sveriges största stjärnor. Han är också närmaste man till och sitter, enligt bolagsverkets uppgifter, i samma bolagsstyrelse som en av Sveriges mest folkkära artister.

Nu vittnar flera kvinnor om hur mannen använt sin status för att ofreda dem.

Tre kvinnor som Nöjesbladet varit i kontakt med beskriver rena övergrepp. Förra veckan bestämde sig en av dem för att polisanmäla skivbolagsprofilen för våldtäkt. Polisanmälan, som Nöjesbladet har tagit del av, gäller tre våldtäkter samt en anmälan för sexuella övergrepp.


Hon var bara 17 när hon arbetade för honom. Det är tio år sen nu.

Hon beskriver hur han ofta ska ha sett till att hamna ensam med henne. Hur han redan från början ska ha kommit med olämpliga komplimanger om att hon var sexig och snygg. Hur han ständigt kom med sexuella inviter:

Vågar berätta – tack vare #metoo

– Han skickade sms sent på kvällarna ”jag vill att du ska komma hit” och saker som ”I morgon på kontoret kanske vi kan ligga med varann?”, säger hon.

Hon beskriver hur han ska ha tryckt upp henne mot väggen i sitt kontor och kysst henne. En dag blev hon och en kollega hemringda till skivbolagsprofilen, men på väg dit fick kollegan plötsligt en ny uppgift att utföra på stan.

– Så jag blev tvungen att gå till honom själv, säger hon.

Väl där ska skivbolagsprofilen ha förgripit sig sig på henne.

– Han trycker ner mig i soffan och drar ner mina byxor. Han har analsex med mig och det gör så ont att jag svimmar. Jag vaknar av att det ringer på dörren, säger hon.

Före #metoo har hon aldrig tidigare vågat berätta om våldtäkten.

– Jag kände och känner fortfarande skam. Jag var jätterädd och tänkte att det kanske var mitt fel, att jag fick skylla mig själv. Jag försökte mest förtränga det och det var lättare om jag inte berättade för någon. Men i dag, i samband med #metoo och allt som händer så har jag tagit mod till mig att prata om det och känner att jag har mer stöd i detta än någonsin. Jag är trött på att känna skam. Det är han som ska skämmas och stå till svars för det han har gjort, säger hon.

Stödet hon nu känt tack vare Metoo-kampanjen har gjort att hon förra veckan samlade nog med kraft för att orka polisanmäla skivbolagsprofilen för våldtäkt.

Han upprepar säkert 10 gånger hur kåt han är på mig

De utsatta som Nöjesbladet har varit i kontakt med är unga kvinnliga kollegor, musiker och artister. En kvinnlig musiker berättar hur hon blivit presenterad för skivbolagsprofilen på en klubb:

– Jag hade mer än en gång fått höra att han var sliskig mot tjejer men i stunden tänkte jag inte så mycket på det utan var mest fascinerad av att detta var personen som upptäckt flera av de idoler och artister som jag lyssnat på sedan tonåren, säger hon.

Skivbolagsprofilen ska ha lyckats övertyga kvinnan om att följa med hem för att spela upp några av sina låtar.

– Det är så jag signat alla mina stora artister, ska han ha sagt.

Men väl hemma hos skivbolagsprofilen har han inga instrument. Där finns inte det utlovade pianot som kvinnan ska kunna spela upp sina låtar på.

I stället får hon höra att han vill ligga med henne.

– Han upprepar säkert 10 gånger hur kåt han är på mig. Jag försöker hålla mig på flera meters avstånd och säger att jag inte är intresserad och försöker byta samtalsämne, säger hon.

Bryter ihop på nattklubben

– Han pratar massa skit om att det är så det går till i den här branschen och summan av allt han säger är tydlig. Jag kan ligga med honom och då förvänta mig en framgångsrik musikkarriär eller avstå och då får jag ta konsekvenserna. Min puls är i 180, jag ber till gud snälla hjälp mig härifrån, ta mig härifrån. Han frågar om han får onanera framför mig. I det läget har jag helt stängt ner. Jag vill bara gråta och springa därifrån men jag är rädd. Jag sitter i soffan. Jag säger att jag inte vill, jag ber honom snälla sluta.

Men skivbolagsprofilen ska ändå inte ha slutat förrän han var färdig.

Först då lyckas kvinnan ta sig upp och lämna bostaden. Hon tar sig tillbaka till nattklubben och bryter ihop inför sina vänner.

Nöjesbladet har varit i kontakt med en av kvinnans vänner som minns händelsen trots att det är några år sen.

– Hon nästan föll ihop i vår famn. Hon var helt förstörd och berättade vad som hänt, säger vännen.

Men kvinnan vågade aldrig polisanmäla.

– Många höll med mig om att han är ett svin, men samtidigt var det många som tyckte att jag skulle vara tyst och inte gå vidare med det. Han har den maktpositionen, man är rädd att hela branschen ska vända en ryggen, säger hon.

Han frågade om jag kunde tänka mig att bli dubbelpenetrerad

Andra unga kvinnor som Nöjesbladet har varit i kontakt med vittnar om hur skivbolagsprofilen ska ha utnyttjat sin position i branschen för att trakassera dem sexuellt. Uppblandat med smicker kunde han skicka sexinviter via sms, ringa upp dem samtidigt som han onanerat, eller tafsa på dem genom att stoppa sina händer innanför deras tröjor eller känna dem på rumpan.

En kvinna som tidigare jobbat med honom berättar hur han kom fram till henne på kontoret när ingen annan kunde höra och frågade om hon ville ha sex med honom och en kompis:

– Han frågade om jag ville ha sex med honom, om jag kunde tänka mig att bli dubbelpenetrerad, för det gillade han och hade gjort med några artister och så frågade han om jag tyckte att han var snygg.

Ska ha stängts av från jobbet

– Det var alltid såna saker. Om man tycker han är snygg, om man vill ha sex med honom. Vad man gillar i sängen, att man är sexig. Det kunde komma upp närsomhelst. På arbetstid, på afterwork, på kickoff, på julfesten. Man var liksom aldrig ifred, säger den förra kollegan.

Nöjesbladet har förgäves sökt skivbolagsprofilen, ansvariga för bolaget där han nu jobbar samt den folkkäre artisten som han jobbar mycket nära med.

Enligt vad Nöjesbladet erfar så har skivbolagsprofilen stängts av från sitt arbete efter att bolaget har fått kännedom om hans beteende. Bolaget uppges också ha tagit in externa konsulter för att utreda anklagelser mot skivbolagsprofilen. Bolaget ska också ha kontaktat de artister man arbetar med för att informera om utredningen.

Annan skivbolagschef anklagas också

Fotnot: Nöjesbladet har tidigare skrivit om en annan skivbolagschef som anklagas för sexuella trakasserier av anställda och artister. Den personen är fortfarande avstängd från sitt jobb i väntan på en intern utredning om det han anklagas för.

Här är branscherna som satt ner foten i #metoo 01:57
ARTIKELN HANDLAR OM