Nöje

Nya stjärnor tänds 2009

NÖJE

Adiam, vad? Hassle, vem? – Lägg namnen på minnet – här är gänget som kommer att slå igenom under året

Vilka blir 2009 års stjärnskott inom musik, film och tv? Nöjesbladets experter har svaret redan nu. Det är lång tid kvar av det nya året, men en del nya stjärnor på nöjeshimlen har redan börjat tändas. För att ta reda på vilka artister, filmare, skådespelare och tv-profiler som kommer få sitt stora genombrott i år så bad vi våra experter säga sitt.

De har scannat tv-tablåerna, grävt bland nykomlingar, besökt filmfestivaler och gnuggat sina geniknölar – och nu har de sina svar. De här personerna inom musik, film och tv är några av dem vi kommer lära oss att älska under året.

I alla fall om Nöjesbladet får välja.

TV: Nöjesbladets tv-recensent Jan-Olov Andersson väljer tre stjärnskott

Erik, 29, & Mackan, 33

Det finns de som tycker att Erik Ekstrand och Mackan Edlund lite grann är fattigmansversionen av Filip & Fredrik. Och det är ju knappast för samtalens skull man ser deras program. Men de har skapat sig en egen nisch i sina TV 6-program, där de med gott humör och glimten i ögat låter sig själva och andra göra bort sig på de mest pinsamma sätt. ”Herre på täppan” har just börjat sändas på söndagskvällar.

Sasha Becker, 23

23-årig skådespelerska som setts i mer eller mindre stora roller i tv-serier som ”En ö i havet”, ”Poliser”, ”Orka! Orka!” och ”Upp till kamp”. Lyser nu allra starkast i nya SVT-serien ”183 dagar” (måndagar), om landsortsflickan beredd till vad som helst för att förvandla sin medverkan i en ”Big Brother”-liknande dokusåpa till ett riktigt kändisskap. 

Caroline Kull, 29

Har varit mycket omtyckt programledare för TV 4:s barnprogram. Och då och då tv-hallåa. Nu känns hon mogen för större uppgifter i kanalen. Leder proffsigt fastighetsmäklartävlingen ”Såld på hus” i TV 4 Plus på tisdagar. Hon har en naturlig utstrålning i rutan, är bra på att ta folk och känns mogen för större underhållningsprogram.

FILM: Nöjesbladets filmrecensent Jens Peterson väljer tre stjärnskott

Fredrik Wenzel, 31/Henrik Hellström, 35

”Farväl Falkenberg” var en originellt berättad historia med foto av Fredrik Wenzel. I ”Man tänker sitt” gräver han tillsammans med Henrik Hellström djupare i samma halländska mylla. Om män i olika åldrar, från det nyfikna spädbarnet och den udda 12-åringen till en vilsen ung man med mycket ilska och en excentrisk äldre man. Allt göms i samma skenbart tråkigt präktiga småstadsidyll.

Noomi Rapace, 29

Hon har gjort flera filmroller och varit framgångsrik på teaterscener. Men rollen som Lisbeth Salander i ”Män som hatar kvinnor” kommer att göra Noomi Rapace bekant för hela svenska folket. Hon fångar perfekt den komplicerade skapelsen från Stieg Larssons böcker, och blir intressant att följa framöver. Både som Salander och i andra berättelser.

Malin Crepin, 30

”I skuggan av värmen” är en gripande skildring av en ung missbrukare som försöker dölja sitt beroende av heroin. Malin Crepin är med i nästan varenda bild, och spelar upp hela registret av känslor. Svag och stark, uppgiven och kämpande, förälskad och förtvivlad, påtänd och trasig underförsöken till avgiftning. Hon har gjort roller förut men det här blir ett genombrott.

MUSIK: Nöjesbladets musikrecensent Håkan Steen väljer tre stjärnskott

Erik Hassle, 20

Jag blev inte övertygad av Erik Hassles debutsingel ”Hurtful” i fjol men fastnade för rösten. Och på Rockbjörnen, när han ensam med gitarr gjorde personliga tolkningar av alla låtar som nominerats till Årets låt, blev det tydligt vilken potential det finns i denne 20-åring. På sin Myspace-sida gör han duetter med Agnes och Sugarplum Fairy samt tolkar Metallica. Och går i land med allt.

Adiam Dymott, 26

Adiam Dymott

Singeln ”Miss you”, med sin dansant Le Tigre-punkiga popkänsla, är grym redan i stereon men på P3 Guld-galan, Adiam Dymotts första riktiga spelning, visade Uppsala-tjejen att hon dessutom kan ta en stor scen bara genom att gå ut och ställa sig på den. Andra låtar avslöjar ett stort soulhjärta. Producenten Thomas Rusiak har mycket begåvning att jobba med här.

Name The Pet, 22

Stockholmska Hanna Brandén gör dansant, avskalad elektronisk pop med massor av den sorts här och nu-känsla som Madonna och Kylie ständigt jagar. Men det finns samtidigt något klassiskt 60-talsvemodigt i melodierna som låter ana att låtarna nog hade låtit lika bra på en akustisk gitarr. Debutsingeln ”Get on the bus” har precis släppts och Sound Of Arrows-samarbetet ”Falling” på hennes Myspace-sida är ännu bättre.

"Det kan bli hur stort som helst"

Han tippas bli stjärna efter bara en singel. Det är något som gör Erik Hassle, 20, än mer taggad att slå igenom på allvar.

– Det här kan bli hur stort som helst, bara jag sköter mig, säger han.

Erik Hassle, 20, har på sin enda släppta singel ”Hurtful” gjort det många artister får drömma om i ett helt liv. Låten har sedan i somras snurrat flitigt på radio och tv, gett Erik en spelning på Rockbjörnen, en miniturné genom landet – samt fått Nöjesbladets Håkan Steen att tippa honom som ett av årets genombrott.

För Erik själv har dock det där ”breaket” redan kommit. Han blev upptäckt av ett bolag som artonårig elev vid musikskolan Rytmus i Stockholm – samma skola som tidigare fostrat talanger som Robyn och Christian Waltz.

Melodifestivalen i vägen

– Vi hade bjudit in våra föräldrar och kompisar för att få spela en konsert, jag körde ”Hurtful” och efter spelningen kom Ardis som i dag är min manager och ville sajna mig.

Två år senare är nu allt bäddat för albumdebuten ”Hassle” som släpps 22 april.

– Vi har fått skjuta upp plattan två gånger, först skulle den komma i januari men då kom Melodifestivalen i vägen. Radion är helt tjock med alla låtar från melodifestivalen nu och ett tag framåt så vi väntar.

Att tippas som en kommande stjärna är peppande menar Erik. Men han berättar också att det kändes nervöst att berätta för mamma och pappa att han nu sagt upp sig från sitt brödjobb som servitör.

– Lite skrämmande kan det vara. Nu ska man klara sig på detta. Men jag vet att jag gjort en grym platta och det kan bli hur stort som helst, bara jag sköter mina kort rätt.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa – låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje