Efter ändringarna i P3 Guld – rapparna är förbannade

”Låt dem aldrig sätta ett pris på din konst”

Yasin rasar över ändringarna i P3 Guld.

Kategorin ”Årets hip hop/R’n’B” tas bort – och rapparen svarar med att slänga sina priser i papperskorgen.

Även artisten Jireel vägrar nu att uppträda på galan efter ett missförstånd.

Under måndagen stod det klart att tre kategorier tas bort från P3 Guld: ”Årets pop”, ”Årets rock/metal” och ”Årets hiphop/R’n’B”.

Och just den sista kategorins försvinnande upprör rapparen Yasin, 24. På sin Instagram har han lagt upp en bild på sina priser från musikgalan – liggandes i en papperskorg.

”Låt dem aldrig sätta ett pris på din konst”, skriver han.

Under den senaste galan 2021 blev Yasin omdiskuterad när han vann pris för ”Årets artist” och ”Årets hiphop/R’n’B”, trots att han stod åtalad (och senare dömdes) för förberedelse till kidnappning av rapparen Einár.

Yasin
Yasin
A post shared by YASIN (@twogunkid163)

Jireel bojkottar galan

I samband med att ”P3 din gata” gick ut med nyheten om förändringarna på Instagram berättade de att rapparen Jireel, 22, skulle uppträda på galan. Artisten ska först ha trott att ändringarna var riktade mot sin genre.

”Jag misstolkade detta som att man hade uteslutit just hiphop och R’n’B, men efter att ha läst igenom texten ordentligt framgick det att detta gällde samtliga kategorier”, skriver han i ett Instagraminlägg.

Jireel
Jireel

Enligt Jireel har han krävt att inlägget ska tas bort och ersättas med ett där det framgår att ändringarna inte enbart riktats mot hiphopgenren.

”Men de har vägrat ta ner bilden trots all kritik de fått och därför kommer jag att vägra spela på P3 Guld-galan”, skriver han i inlägget.

Tidigare kritik mot musikgalor

Även tidigare har artister protesterat på liknande sätt för att uttrycka sitt missnöje.

I våras publicerade rapparen Antwan Afram, 24, mer känd som Ant Wan, en bild på en amerikansk Grammy som hade slängts i en toalett. Anledningen var att artisten endast nominerades i en kategori på Grammisgalan. Han frågade sig om det berodde på att han ”inte var vit”. Grammisjuryn valde senare dra tillbaka Antwans nominering.

P3:s svar: ”Får stå för honom”

Att kritik skulle komma var något som man på P3 hade räknat med.

”Det är förstås tråkigt att det blir negativa reaktioner men vi var förberedda på att det kunde komma, både negativa och positiva. Det gör det oftast vid den här typen av förändring”, skriver Jonas Westman, redaktionschef för musiken i P3 och P4 och ordförande för P3 Guld-juryn, i ett sms.

Han betonar att de valt att inte ha några ”utpekade genrekategorier”.

”Alla kategorier är öppna för alla genrer varför artister även från de genrer som nu inte har specialkategorier också kan komma att nomineras till priser”.

Hur ser ni på Yasins kritik och att han väljer att kasta sina priser?

”Det får stå för honom!”, skriver Jonas Westman.

Aftonbladet har sökt Yasin och Jireel.

A post shared by MOTY (@jireellavia)
Publisert:

LÄS VIDARE