Martin Timell misstänkt för våldtäkt

TV4-kollegorna om Timell-affären: ”Bra att allting kommer upp till ytan”

Anna Brolin: ”Hoppas man går till botten med det här”

Av: 

Mathilde Albinsson

Stina Dahlgren

NÖJE

TV4 avslutar sitt samarbete med Martin Timell.

Nu reagerar TV4-medarbetarna på senaste tidens turbulens.

– Jag hoppas att man går till botten med det här, säger programledaren Anna Brolin.

Under flera år ska chefer på TV4 och produktionsbolaget Meter Television ha skyddat den folkkära programledaren Martin Timell. Flera chefer på TV4 har av tidigare anställda på programmets redaktion pekats ut som delaktiga i en tystnadskultur.

På måndagen höll TV4 ett internt stormöte, där ledningen mötte personalen. TV4-medarbetare beskriver hur de känner kring de händelser som har skakat kanalen den senaste tiden – och deras arbetsplats.

– Det är jätte, jättetråkigt. Jag blir väldigt bestört av att en medarbetare ska ha betett sig på det här sättet, säger Soraya Lavasani, programledare för ”Nyhetsmorgon”.

– Jag hade verkligen önskat att man hade agerat när allting uppdagades, för jag tror att det hade besparat traumat för alla inblandade parter. Jag hoppas att man går till botten med det här, säger programledaren Anna Brolin.

”Det här svider”

Ledningen har sagt upp Martin Timells kontrakt. En oundviklig konsekvens, menar de TV4-profiler som Nöjesbladet varit i kontakt med.

– Det var ett korrekt beslut som jag ser det utifrån det som har kommit fram, säger nyhetsankaret Anna Lindmarker.

– Jag tycker det är rätt att avsluta ett samarbete med honom. Det är under all kritik, av vår ledning, att det inte har hänt något tidigare. Det rimmar väldigt illa med vad jag tycker att TV4 ska stå för, säger Soraya Lavasani.

– De har inget annat val. Jag hoppas att programmet får finnas kvar, säger Bo Rappne och syftar på långköraren ”Äntligen hemma”, där han själv figurerat som trädgårdsmästare.

I nuläget är framtiden för programmet oviss.

– Det är en sådan soppa, säger Bo Rappne.

– Det var det enda vettiga beslut de kunde ta. Det vore ju skandal om de inte gjorde det. Men hur han har tillåtits få vara på sin arbetsplats, det är ju fruktansvärt, säger Lulu Carter, tidigare inredare i ”Äntligen hemma”.

Lämnar TV4 frivilligt

TV4:s ledning säger att de önskar att de agerat tidigare.

– Nu tar vi fullt ansvar, går in med full kraft och mitt fokus är uteslutande nu att se till att det här inte ska ske igen, sa Casten Almqvist, vd för TV4, till Nöjesbladet i samband med måndagens möte och menar att det från och med nu är nolltolerans mot övergrepp som gäller.

Att ledningen lagt locket på och först nu vidhåller att en nolltolerans ska gälla är dock inte tillräckligt för alla. På tisdagen lät bokexperten Daniel Sjölin meddela på sin Facebook att han avslutar sitt samarbete med TV4. Han har gett boktips i ”Nyhetsmorgon”, men tar nu sitt bokpaket och går.

”Nej, det är för dåligt att en ledning som TV4:s, som inte bara tillåtit och sett mellan fingrarna, utan aktivt mörkat sextrakasserier och kränkningar, som hedrat en tystnadskultur, och till och med mutat folk till tystnad, inte tar sitt ansvar och avgå”, skriver han i inlägget.

”Individjakten får inte förta Metoo”

Anna Brolin välkomnar att den påstådda tystnadskulturen spricker. Hon lyfter fram #Metoo-upproret, som uppstod på sociala medier i sviterna av Weinstein-härvan – Hollywoodmogulen som enligt TMZ anklagas av över 50 kvinnor för sexuellt utnyttjande.

– Det är bra att allting kommer upp till ytan, det är ju flera instanser, inte bara min arbetsplats utan på flera håll, och jag tror dessvärre att det knappt går att hitta någon arbetsplats där det inte förekommer i något slag. Jag tycker det känns väldigt viktigt nu att man lyfter perspektivet lite och det här upproret i sig tycker jag är bland det starkaste man har varit med om i stort. Den här individjakten får inte förta det som ”Metoo”, hela det här ursinnesvrålet står för, det tycker jag känns väldigt viktigt. Det som är allra störst för mig i det här här att skammen är äntligen riktad åt rätt håll, säger Anna Brolin.

Peter Jihde, programledare på ”Nyhetsmorgon” hälsar i ett mejl via sin presskontakt Åsa Örtengren att ”han följer händelseutvecklingen och ledningens agerande med stort intresse.”

ANNONS

Skicka en vacker bukett till mamma på mors dag – tips på lyxiga gåvor hittar du hos Interflora!

Extern länk från Interflora

Beställ nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Martin Timell misstänkt för våldtäkt

LÄS VIDARE

Så föddes #metoo-kampanjen

ÄMNEN I ARTIKELN

Martin Timell misstänkt för våldtäkt

Anna Brolin

TV4

Soraya Lavasani

Martin Timell

Bo Rappne

Anna Lindmarker