#Metoo-rörelsen

Vd:n försvarar beslutet att behålla tv-chefen

Av: 

Jakob Meijer

NÖJE

Tidigare anställda på mediaföretaget MTG har vittnat om sexism och mobbning, men den högt uppsatta chef som pekats ut blir kvar.

Vd:n Anders Jensen försvarar beslutet.

– Det finns exempel på andra disciplinära åtgärder än avskedande. 

MTG:s vd Anders Jensen bekräftar att det finns belägg för kritiken som framförts mot företaget i veckan, men att saker förändrats till det positiva de senaste åren.

– För det första har mycket av de här grova uttrycken som återgivits i flera sammanhang uttalats av en specifik person som slutade för några år sedan. Det som borde ha gjorts då som är väldigt tydligt är att det språkbruket som då tolererades av andra chefer inte borde ha tolererats. Det borde ha lett till disciplinära åtgärder omgående, säger Anders Jensen.

Trots kritiken blir ledningen intakt.

– Någon kommer inte avskedas på grundval av den information jag fått till mig och den utredning som gjorts, men åtgärder har gjorts.

Han betonar vikten av att det bland annat ska bli lättare för anställda att framföra kritik.

Hur är förtroendet hos de anställda för chefen?

– Nuvarande anställda uttrycker ett stort förtroende skulle jag vilja säga. Det är tvådelat. Man har väldigt stort förtroende för professionalismen och kunskapen i yrket som sådant, sedan ser man också att ledarskapet och chefskapet under de senare åren har utvecklats i klart positiv riktning.

Enligt uppgift umgås du och den utredda chefen privat?

– Nej, det stämmer inte. Det finns många praktiska omständigheter till det. Vi bor vi inte på samma ort.

”Reduceras till pajkastning”

En tidigare anställd kritiserar MTG:s beslut att behålla den utpekade chefen och menar att Anders Jensen ljuger när han säger att det finns en nolltolerans mot mobbning och trakasserier. Jensen håller inte med, men medger att den under åren inte fungerat alla gånger.

Personen menar även att de manliga cheferna håller varandra om ryggen.

– Jag menar att vi utrett det här så gott vi bara kan utifrån den information vi fått. Det är ingen som håller någon bakom ryggen.

Anders Jensen hyllar metoo-rörelsen, men säger samtidigt att anklagelser som kommer fram måste utredas på ett korrekt sätt.

– Jag tycker det är olyckligt om metoo reduceras till en pajkastning mellan manligt och kvinnligt. Det finns saker som metoo bidragit till som är otroligt positivt, det kanske är den viktigaste rörelsen som vi har haft på riktigt lång tid. Men det innebär inte att vi inte ska undersöka saker, att vi inte ska kunna göra bedömningar, hitta lösningar som inte alltid innebär att någon blir avskedad eller hängs ut, säger Anders Jensen och beskriver MTG:s beslut som ett ”viktigt prejudikat i metoo”.

ANNONS

Gör en kreditkoll på dig själv - helt gratis. Få insyn i datan som bankerna bedömer dig med. Se din kreditkoll direkt

Extern länk från MinKreditkoll

Kolla här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Så föddes #metoo-kampanjen

ÄMNEN I ARTIKELN

#Metoo-rörelsen

MTG

Metoo

Mobbning