Mejla

Jan-Olov Andersson

Klassiska tv-serien ”Livet runt trettio” får nytt liv – trettio år senare

Klassiska tv-serien ”Livet runt trettio” kommer tillbaka.

Blir det ”Livet runt sextio” nu?

Samtliga fyra stjärnor från originalserien återvänder i alla fall till sina roller.

Somliga tv-serier blir populära. Andra, som ”Livet runt trettio”, blir mer än så. Ett kulturellt fenomen. Något som definierar en generation. Seriens originaltitel ”Thirtysomething” blev snabbt ett begrepp som användes för att beskriva de babyboomers och yuppies som skildrades.

Tv-serien sändes i 85 avsnitt 1987-1991. Här i Sverige gick den på TV3.
Seriens skapare Marshall Herskovitz och Edward Zwick var själva ”thirtysomething”. Så man får väl anta att de i attityder, åsikter, sätt att prata och så vidare, lånade en hel del av sig själva när de skapade de fyra huvudpersonerna Ken, Hope, Elliot och Nancy.

Kompisarna Ken och Elliot – spelade av Michael Steadman och Timothy Busfield – jobbade i reklambranschen. Deras fruar Hope och Nancy – spelade av Mel Harris och Patricia Wettig – var författare respektive konstnär.

Tv-serien var ovanlig på så sätt att den inte kämpade för att få skratt i alla lägen. Det handlade i stället om allt från det vi i dag kallar att få ihop livspusslet, till att man var tidigt ute med att skildra kärlek mellan personer av samma kön.

Serien kryllade även av släktingar, vänner, kärleksprassel och andra människor, spelade av bland annat Melanie Mayron, Peter Horton och Polly Draper.

Tv-kanalen ABC har beställt ett pilotavsnitt, men har också anställt manusförfattare som förbereder en hel säsong. Herskowitz/Zwick är inblandade och de fyra skådespelarna i centrum har alla tackat ja till att medverka. Fast huvudpersoner ska tydligen vara deras barn, själva runt trettiostrecket i dag.

Originaltiteln på nya serien är ”Thirtysomething (else)”.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN