Publicerad:
Uppdaterad:

Edward Bloms sista måltid: en 20-rättersmiddag

”Nyttigt att tänka hur det känns att äta för sista gången”

Av: Leonora Toplica

Publicerad:
Uppdaterad:

Edward Blom berättar hur hans ”sista måltid” skulle se ut i senaste avsnittet av podden ”Edward Bloms smörgåsbord”.

Resultatet blev en maffig 20-rättersmiddag.

– Det var väldigt svårt att välja, säger Edward Blom.

Poddgastronomerna höll inte tillbaka under sin allra ”sista måltid”. Kollegan Mats Ryds lista var en tio-rättersmiddag, medan Edward Bloms fördubblades och slutade med en maffig måltid bestående av 20-rätter med tillhörande dryck, berättar de i podden ”Edward Bloms smörgåsbord”.

– Jag ville ha med så mycket. Jag är inte den personen som kan säga att jag älskar en rätt, jag gillar en mångfald av rätter, säger Edward Blom.

Viktigt med mineralvattnet

Han berättar att en sådan lista är fullt möjligt att ta sig igenom men att det gäller att äta små portioner. Han menar att allting beror på varför man har en sista måltid.

– Skulle man ha en svår sjukdom så skulle man inte ha så stor aptit. Men om vi tänker oss ett scenario där man skulle behöva flytta till mars eller om jag skulle göra en operation där jag förlorar smaksinnet då skulle man kunna sätta ihop en sådan lista. Men mineralvattnet på slutet kommer man verkligen behöva, säger han.

1 av 2 | Foto: Peter Wixtr�m / AFTONBLADET
Edward Blom

10 000 kronor för måltiden

Kaviar, tofsvipeägg, nykoagulerade havskräftor, skaldjursplatåer, grillat kött och chokladmousse är bara några av rätterna som finns med på listorna. En måltid där man definitivt kommer att känna sig mätt och belåten.

– Mats vill äta sin måltid och gå rakt in i döden. Medan jag som katolik vill äta det här som sista måltid, smälta maten, sova några timmar, bli lite hungrig igen och sen förbereda lite mer andligt, säger han.

Skulle en sådan här ”sista måltid” vara väldigt dyr?

– Det är mycket men egentligen ingenting som är sjukt dyrt. Om det bara är till en portion så blir det inte mer än några tusenlappar men skulle man äta på restaurang så skulle det kosta under 10 000, vinerna lika mycket. Men om man ändå ska dö så kan man sälja villan, säger Edward Blom.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN