Sandra Mastio

Sandra Mastio om skadorna efter otäcka hästolyckan: ”Har en lång väg kvar”

”Sveriges mästerkock”-vinnaren återhämtar sig

Av: 

Natalie Demirian

Sandra Mastio på sjukhuset efter olyckan.
Sandra Mastio på sjukhuset efter olyckan.

NÖJE

Sandra Mastio drabbades både av en hjärnblödning och en hjärnskakning efter att ha blivit avkastad av en skenande häst.

”Sveriges mästerkock”-vinnaren säger att det kommer att ta lång tid att bli helt återställd.

”Jag behöver sova flera gånger om dagen”, skriver hon i ett sms till Aftonbladet.

Det var i slutet av juni som Sandra Mastio, 41, tappade medvetandet och kördes akut till sjukhus i ambulans efter den otäcka olyckan, något Aftonbladet tidigare skrivit om.

Tv-kocken säger nu, tre veckor efter händelsen, att även om spåren är borta rent fysiskt så tar det desto längre tid för hjärnan att återhämta sig.

”Jag ska vara ärlig och säga att det är en lång väg kvar. Jag håller mig hemma, en liten tur till vår odlingslott eller familjen som bor inom 100 meters avstånd. Jag kör inte bil, cyklar inte och behöver sova flera gånger om dagen”, skriver hon i ett sms.

”En dag i taget”

Sandra Mastio säger att hon precis slutat med hjälpmedel för att kunna sova om nätterna för att inte bli beroende av det, vilket gör att nätterna blir tuffa.

”Hjärnan bearbetar uppenbarligen alla intryck från dagen och det känns som om jag är mitt i en zombie/äventyrs/actionfilm!”

Sandra Mastio vann ”Sveriges mästerkock” 2015.

Hon säger att hon saknar att vara på sin restaurang Mastio och sitt team där, och att laga mat och se gästerna.

”Utan mitt crew på jobbet och min familj hemma hade det varit än mer fruktansvärt. Så, en dag i taget, men det är en bra bit kvar. Tålamod säger läkaren, men det är jag fan klent begåvad med...”

Slängdes av skenande häst

Det hon minns från olyckan är det hon har fått återberättat för sig.

”Om jag förstår det hela rätt så reagerade hästen först på ljudet från ett trasigt elstängsel och sedan sprang stackaren rakt mot det och skenade till slut. Jag hängde på en 20-30 meter, sedan svängde hästen vänster och jag åkte av till höger. Minns vagt att jag åkte neråt, nästa minne är att jag är fastspänd på en bår och säger ’jag fattar ingenting’ hur många gånger som helst.”

”Ansiktet tog mycket stryk”

Ambulansen var på plats snabbt. På sjukhuset konstaterade man att hon hade drabbats av en mindre hjärnblödning och en kraftig hjärnskakning.

”Jag fick en jävla massa blåmärken, men hade tur i fallet och bröt ingenting. Ansiktet tog mycket stryk, näsan knäcktes till och blödde ner över ögonen på insidan.”

Dessvärre har luktsinnet drabbats, vilket har påverkat hennes smaksinne och på så vis också hennes största glädje i livet – att äta och smaka saker.

”Återigen, tålamod. Det ska komma tillbaka.”

Vad har läkarna gett dig för besked?

”På mitt senaste läkarbesök menade läkaren att det är högst sannolikt att jag kommer bli helt återställd, inklusive luktsinnet. Så jag håller fast vid det. Har en ny läkartid i veckan så vi får hålla tummarna att det ser bra ut!

Sandra Mastio vann ”Sveriges mästerkock” 2015 och har därefter medverkat i matlagningsprogram, släppt kokböcker och driver en pizzakrog tillsammans med sin make.

ANNONS

Fynda produkter från IDUN Minerals! Just nu 20% rabatt på populär makeup, hudvård och hårvård.

Extern länk från Apohem

Köp här!

Rockbjörnen
Publisert:

LÄS VIDARE

Så gick det sen för deltagarna i ”Decenniets mästerkock”

ÄMNEN I ARTIKELN

Sandra Mastio

Sveriges mästerkock

Hästar