Felix Herngrens jätteklipp: tog ut 73 miljoner efter jätteaffären

Sålde produktionsbolaget FLX till Bonnier för hemligt belopp – nu avslöjas summan: ”Pengar är inte allt, men kan göra stor skillnad”

Felix Herngren har gett sig själv en aktieutdelning på 73,3 miljoner kronor efter jätteaffären med Bonnier.

Förra året sålde han delar av produktionsbolaget FLX till mediekoncernen.

– Hahaha jag har byggt en pool till exempel, säger han om vad pengarna gått till.

I juli förra året köpte SF Studios majoriteten av aktierna i produktionsbolaget FLX som Felix Herngren, 53, grundat tillsammans med sin partner Pontus Edgren. Köpesumman har hållits hemlig, men avslöjas nu i en fotnot i Bonnierkoncernens årsredovisning, skriver Breakit.

Bonnierägda SF Studios köpte totalt 68,9 procent av aktierna för 144 miljoner kronor, uppger sajten. Det gör att FLX värderats till 209 miljoner kronor i affären.

Ville inte vara företagsledare

Felix Herngrens produktionsbolag FLX har gjort succé med mängder av tv-serier som ”Störst av allt”, ”Bonusfamiljen”, ”Solsidan” och ”Sjölyckan”, de har producerat pratshower som ”Luuk & Hallberg”, dokumentärer som ”Landet lyckopiller” och realityserier som ”Toppmötet” och ”Herngrens husbil”. FLX ligger också bakom ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”, ”Solsidan”-filmen och de kommande ””Berts dagbok” och ”Se upp för Jönssonligan”.

När Aftonbladet når Felix Herngren över telefon berättar han vad som fick honom att sälja majoriteten av succébolaget.

– Jag kände väl att det nästan... jag ska inte säga att det blev för stort, men jag tycker om att göra film och tv och kände att ansvaret blev lite för betungande. jag kände att jag vill fokusera mer på att göra film helt enkelt, än att leda ett företag. Det blir väldigt många beslut, mer och mer handlar om ekonomi och personalfrågor och annat som jag är mindre road av faktiskt, säger han.

Var det skönt att lämna över lite av ansvaret?

– Ja, faktiskt. Vi pratade med flera olika och SF som till slut köpte har känts som väldigt bra ägare, det har visat sig nu i efterhand att de är superbra, inte minst nu när corona har kommit och mycket ställs på sin spets och man får tänka till flera gånger hur man hanterar saker, säger han.

Exakt hur mycket Felix Herngren fick ut av affären framgår inte av Bonniers årsredovisning, men i hans privata aktiebolag har han fått in 53 miljoner kronor i samband med försäljningar under förra året, enligt den senaste årsredovisningen som nyligen blev offentlig hos Bolagsverket.

Mångmiljonutdelning: ”Skönt att få lite pengar”

Där framgår det också att Felix Herngren gett sig själv en generös aktieutdelning, totalt 73,3 miljoner kronor för räkenskapsåret 2019.

– Jag är glad för att det har gått så bra, det är jag väldigt tacksam för, säger han.

Får man fråga vad du har använt pengarna till?

– Hahaha jag har byggt en pool till exempel.

Det passar ju bra i ”hemester”-tider.

– Ja, exakt. Det känns naturligtvis väldigt skönt att få lite pengar själv av detta. Det är jag mycket tacksam för.

Det måste vara skönt att vara ekonomiskt oberoende?

Ja, pengar är inte allt men det gör stor skillnad ibland, säger Felix Herngren.

Felix Herngren
Felix Herngren
Publisert:

LÄS VIDARE