Siewert Öholm medtagen efter behandlingen: ”Är väldigt trött”

Vilar upp sig i Israel – och har fått god prognos: ”Man ställs mellan liv och död”

1 av 4 | Foto: PRIVAT
Siewert Öholm.
NÖJE

Siewert Öholm har fått positiva prognoser sedan cancerbehandlingen i november.

Men tiden har varit tuff och kroppen har tagit stryk – nu tar han time out från allt jobb.

– Jag har blivit väldigt trött, säger han till Nöjesbladet.

Siewert Öholm, 77, friskförklarades från levercancern 2013, sedan dess har hälsan bringat större problem.

– Den påverkade mig inte så mycket. Jag har känt mig frisk i hela mitt liv fram tills för 1,5 år sedan när det började med hjärtinfarkt, säger han.

I höstas upptäcktes ännu en cancertumör i levern.

– Det var ett otroligt stort krokben för den engagerade typen som jag är, det har jag varit väldigt ledsen för, säger han.

Han remitterades till Sahlgrenska sjukhuset där de punktmarkerade cellgiftbehandlingen till enbart tumören, till skillnad från den behandling hans tidigare hustru Ann-Britt fick i den bröstcancer som tog hennes liv 2004.

– Hon fick den klassiska cellgiftsbehandling som i så hög grad kan upplevas som väldigt förnedrande och som bryter ner en människa oerhört, det kommer aldrig gå ur mig. Cancer är skräckinjagande nog, lägger man till levern blir man skiträdd. Jag kände sorgen och upplevde den där skräcken. Man ställs mellan liv och död, säger han.

”Jag har blivit väldigt trött”

Innan julhelgen gjorde han en röntgenundersökning och i förrgår kom beskedet: behandlingen har gett resultat.

– Det första beskedet jag fått är väldigt positivt: de har stoppat cancerns tillväxt, de tror att man kommit åt det mesta av cancern. För mig är det som att läkarna och Gud samarbetar bra. När jag kommer hem till Växjö på måndag ska jag omedelbart få tid hos specialisterna för att se till att hela tumören är död. Är den inte det finns det möjlighet till ännu en behandling, säger han.

Han befinner sig i sydisraeliska Eilat på solsemester med familjen – och känner sig medtagen.

– Vid operationen i november sa de att ”du kommer nog må dåligt i tre veckor”, men jag mådde jättebra. Så jag frågade läkarna om jag kunde göra den här resan som vi beställt och inte ville avboka och det sa han att jag kunde ha stor glädje av. Det var till hälften sant: när jag tänker på all snö och kyla ni har därhemma, men dagarna här blev jättejobbiga. Inte på grund av ansträngningen, men ingreppet tog tag i mig. jag har blivit väldigt trött, säger han.

Tar time out från jobbet och Facebook

Om dagarna pustar han ut på hotellet medan familjen upplever staden.

– Jag ligger vid poolen och mår bra och blir brun om näsan. Jag ser solen, den blå himlen och ser hur vindarna drar i palmerna och känner att ingen människa skulle bo någon annanstans än där palmerna växer året om. Jag har inte gett upp Sverige, men detta är en enastående kraftsamling som man skulle önska alla människor.

Nu tar han time out från arbetet som debattredaktör och ledarskribent på kristna tidningen Världen i dag – och från sitt Facebookkonto där han delat med sig kring sin hälsa.

– Det är en oerhörd varm känsla när 3 000 personer gillar de här uppdateringarna, både de som tror på Gud och de som tror på goda tankar. Efter omständigheterna är jag egentligen rätt glad och hoppfull. Jag ledde debatt i SVT, tycker om att argumentera och går ju lätt i taket. Det är svårt att sluta reagera och detta ska inte vara slutet. Jag vill vara med och betrakta, tycka och tillföra lite till. Det självförtroendet har jag kvar.