Läckbergs ilska mot Åkesson – efter Astrid-hyllningen

Ordbråk mellan författaren och Sverigedemokraterna: ”Skriver hon sina böcker själv?”

Av: Andreas Hansson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Patrik Österberg / Patrik C Österberg / IBL [downloaded]

Jimmie Åkesson beskrev Astrid Lindgren som sin stora förebild. Det får Camilla Läckberg att gå i taket.

”Allt i Astrids verk går rakt emot det SD står för, men Jimmie försöker göra henne till deras”, skriver hon”, skriver hon på Instagram.

Nu briserar ett ordkrig mellan henne och Sverigedemokraterna.

”Kan någon som skriver så illa vara författare?”, skriver partiets presschef Henrik Vinge i ett sms.

I en intervju med Expressen beskriver Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson Astrid Lindgren som en av sina största förebilder.

– Jag har inspirerats av Astrid Lindgren. Det hon beskriver i sina böcker är fantastiskt fint och något som jag vill föra vidare på olika sätt, säger han i intervjun.

”Skulle vänt sig i sin grav”

Orden har fått författaren Camilla Läckberg att gå i taket.

”Hela min själ gör ONT när jag ser hur SD:s partiledare försöker claima Astrid Lindgren som ’sin’. Förlåt men hur fräck och okunnig kan man vara??? VET han inte vad Astrid stod för? Jag kände henne inte personligen men jag har hela mitt liv beundrat kvinnan, människan, författaren Astrid Lindgren. Hon var klok, modig och hon stod upp för de svaga och de utstötta. Hon stod upp emot främlingsfientlighet och rasism och jag tror hon skulle vänt sig i sin grav vid blotta tanken på att SD försöker införliva henne i den nationalromantik de försöker sälja in”, skriver hon på Instagram.

Läser Astrid för sin son

Jimmie Åkesson berättar i Expressen att han läser hennes böcker för sin son varje dag.

– Jag är väldigt glad för det. Jag tror att det är väldigt bra för barn att läsa just Astrid Lindgren, för det är på en så fantastisk nivå. Dessutom är det en så viktig del av vårt kulturarv. Det beskriver vårt lands utveckling på ett sätt som få andra barnboksförfattare egentligen har lyckats med, så jag tycker det är jättebra.

Även detta får Camilla Läckberg att formulera skarp kritik. Hon refererar till Astrid Lindgrens politiska frispråkighet och uttalandena hon gjorde bland annat mot bakgrund av sitt arbete under andra världskriget.

”Astrid beskrev Sverige. Ja. Röda stugor och svenska flaggan. Men bortom symbolerna fanns ett budskap som ringer starkt och klart. Det onda mot det goda. Tolerans. Mänsklighet. Kärlek. Allt i Astrids verk går rakt emot det SD står för, men Jimmie försöker göra henne till deras”, skriver hon.

”SD är inte rätt väg”

Hon utvecklar resonemanget:

”Jag tror att Astrid skulle dela min syn. Att vi måste ha en flyktingpolitik som på ett värdigt sätt kan ta emot människorna som kommer. Att det måste debatteras och anpassas till det vi har möjlighet till. Att det finns saker som måste förändras. Jag skriver under på allt detta. Finns ABSOLUT saker som måste förändras i vår flyktingpolitik. Men SD är inte den rätta vägen dit”.

SD: ”Skriver hon sina böcker själv?”

När Nöjesbladet når Henrik Vinge, Sverigedemokraternas presschef, svarar han på sms:
”Man blir förvånad när man läser hennes blogginlägg. Kan någon som skriver så illa vara författare? Kanske skriver hon inte sina böcker själv”.

Jimmie Åkessons politiske sekreterare Mikael Eriksson skriver i ett mejl: ”Det är svårt att tolka Camilla Läckbergs märkliga påhopp som annat än trams. Astrid Lindgrens verk älskas av många. Men bara för att man uppskattar hennes böcker, försöker man inte ’claima’ henne för det, som Läckberg uttrycker det. Tvärt om, till skillnad mot hennes inställning borde så många som möjligt läsa Astrids fantastiska sagor.”

Ernman reagerar också

Även Malena Ernman har reagerat över intervjun och kommenterar den på Facebook genom att publicera ett citat från Astrid Lindgren själv:

”Ända sedan jag var så stor att jag kunde börja tänka självständigt har jag tyckt illa om det blågula fosterländska storsvenska, allt det där om ”kommer någon våra fjäll för nära, då mulnar det i Svitiod”, det förefaller mig lika avskyvärt som Hitlers tyska nationalism. Någon patriot har jag aldrig varit. Vi är alla människor – det har varit mitt speciella patos här i livet”.

Camilla Läckberg och Astrid Lindgrens barnbarn Olle Nyman har avböjt att kommentera saken ytterligare.

Publicerad: