TV4

TV4-profil hänger ut misstänkt brottsling

Uppmanar följare att förse honom med mer info – Advokatsamfundet: ”fruktansvärt cyniskt och vulgärt”

Av: 

Torbjörn Ek

Mathilde Albinsson

NÖJE

TV4-profilen hänger ut misstänkta brottslingar i sina sociala medier.

Han skriver också att han tidigare blivit avstängd från Facebook för att ha gjort samma sak.

– Det här är oerhört stötande, det är en väldigt otäck utveckling att man ska hänga ut människor, säger Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg.

Tv-profilen har under flera år synts i TV4:s program.

Samtidigt använder han sina sociala medier för att hänga ut personer som misstänks, men ännu inte dömts, för brott.

Tidigare i veckan publicerade han en bild av en häktningsframställan där namn, personnummer och adress till en misstänkt person tydligt framgår.

”Blir väl avstängd från Facebook igen” skriver han bredvid bilden och kommenterar också att han blivit just detta tidigare.

Uppmanar följarna

TV4-profilen hävdar för Nöjesbladet att han endast ämnar hänga ut dömda personer. I sina sociala medier har han dock uppmanat sina följare att förse honom med namn och bild på såväl misstänkta som dömda brottslingar för att kunna sprida dessa uppgifter vidare.

”Någon som har en länk med hans bild och namn som jag kan dela?” skriver han till en artikellänk om en man som dömts för ett sexuellt övergrepp.

– Jag känner inte att jag har gjort fel genom att fråga efter bilder på eller uppgifter till misstänkta, eftersom jag inte har delat vidare något, säger han till Nöjesbladet.

”De ska skämmas”

Han ser dock inga problem med att hänga ut dömda brottslingar på sociala medier.

– De ska skämmas för det de har gjort. Det är vad det handlar om. De ska hängas ut, de ska skämmas och folk ska veta vad de har gjort. Att våldta någon eller misshandla till exempel en kvinna eller ge sig på någon som är svagare ska ge konsekvenser. Man ska inte få komma undan så lätt som man gör idag, säger TV4-profilen och fortsätter:

– Jag är så trött på män som slår och våldtar. Jag har inga problem att hänga ut dem. Är det så att TV4 säger till mig att jag inte kan vara med i deras program så får det väl vara så.

TV4 duckar

TV4 försöker ducka från allt ansvar. Trots att kanalen under flera år anlitat tv-profilen i en framträdande och återkommande roll i ett av sina mest framgångsrika tv-program vägrar ansvariga att svara på frågor om hur profilen använder sitt kändisskap till att hänga misstänkta och dömda brottslingar i sociala medier.

Trots upprepade påtryckningar från Nöjesbladet svarar presskontakten Johan Forsberg bara kort via sms.

”Vi kommenterar inte programdeltagares privata sidor på sociala medier”, skriver han.

”Fruktansvärt cyniskt”

Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg rasar mot TV4-profilens beteende.

– Det här är oerhört stötande, det är en väldigt otäck utveckling att man ska hänga ut människor, att man ska peka ut folk som brottslingar. Alla människor har rätt till en rättssäker behandling och att inte bli utsatt för kränkningar, det har även den mest förhärdade brottsling. Det är det som är rättsstaten, säger hon.

– Det här är så fruktansvärt cyniskt och vulgärt. Det känns som medeltidens skampålar, det trodde man ju under en period att civilisationen hade distanserat sig ifrån, men så är alltså inte fallet.

Ska akta sig

Anne Ramberg betonar också varför man som enskild ska akta sig för att peka ut personer som brottslingar.

– För det första så riskerar man ju att själv göra sig skyldig till brott om man utpekar någon annan som brottsling. Skälet är att det är domstolar som dömer människor och prövar om man har gjort sig skyldig till brott. Det kan inte ankomma på någon enskild.

– Det är en grundläggande princip att man tills dess att man är dömd ska betraktas som oskyldig.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte Zlatans nya bok "Adrenalina" – förbeställ här!

Sportbladet Shop

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

TV4

LÄS VIDARE

Provokatörerna som har delat Sverige

ÄMNEN I ARTIKELN

TV4