Mejla

Kristoffer Bergström

Bergström: Det mest upphetsande ögonblicket

Publicerad:
Uppdaterad:
Mästarnas mästare 2017.
Foto: Jerker Ivarsson
Mästarnas mästare 2017.

En elitidrottares hjärta är förunderligt.

Det kan pumpa runt trettiofem liter blod i minuten och har muskelkraften att spruta en femton meter lång stråle.

Men det kan inte hålla liv i en ynka kärleksrelation.

Tänk att det föll sig så att årets mest upphetsande ögonblick var när två farbröder drack rödvin i mörkret och jämrade sig om sina kärleksbekymmer. Per Olof Serenius berättade att han träffade sitt livs förälskelse som artonåring, men hojen och resorna stal all tid, så det krävdes fyra decennier av från och till innan de gifte sig. Martin Lidberg packade ihop allt drama på några år: under den aktiva karriären hann han bli kär, få barn, märka att sambon drog för tungt lass och tvingas till separation.

– Livspusslet är inte lätt alla gånger, speciellt inte om man ska bli världsmästare, sa Martin och drack en sipp.

Mycket mer får vi inte, men det räcker.

Grunda samtal

För det är vare sig stjärnbristen eller kottkastningen eller dataspelaren som gjort mästarsäsongen så blek. Felet har legat i att gruppens samtal har varit grunda som barnbassänger. En har vunnit, en förlorat, en dömts bort, en annan blivit tränare och om den här meningen är tråkig att läsa är det ingenting mot hur tiraderna har varit att lyssna på.

Jag vägrar tro att karriärerna har varit så alldagliga, det måste vara historieberättandet som brister, eller något som stressats bort i produktionen.

En elitsatsning kostar varje ledig stund från tidiga tonår tills kroppen säger ifrån. Du får varken frossa i mat eller alkohol och ska vara villig att kapa trossarna och flytta utomlands närhelst det krävs. Partnern får foga sig till livsstilen och ofta åsidosätta det egna yrkeslivet utan att belönas med samma euforiska toppar. Försök att bygga en jämlik relation på de premisserna.

Sport och kärlek

Om programmet hade varit mer vetenskapligt och mindre kändisar-äter-middag, om det hade varit mer likt sin belgiska förlaga Eeuwige roem, skulle experter ha fått fördjupa problemen att sammanfoga sport och kärlek.

En siffra som kunde ha fiskats upp är hämtad från amerikanska artiklar. I olika tappningar har New York Times och Sports Illustrated kartlagt hur hållbara elitidrottarnas äktenskap har varit. De har båda landat i att mellan 60 och 80 procent spricker.

I en statistiknipprig bransch som idrott är den siffran, om den är överförbar till svenska förhållanden, en av de mest intressanta jag någonsin har hört. Posa och Lidberg ledde oss inte hela vägen fram dit, men de få minuter som de vidrörde ämnet är därvid de hittills intressantaste på hela den här säsongen.

Av: Kristoffer Bergström

Publicerad:

LÄS VIDARE