Döva stjärnan i Mästarnas mästare: Ibland kunde jag hamna utanför

1 av 2 | Foto: SVT
Cecilia Ferm och övriga deltagarna i grupp två som gör entré i söndagens program av ”Mästarnas mästare”.
NÖJE

Cissi Ferm skriver historia som den första döva deltagaren i ”Mästarnas mästare” – och vill göra plats för fler i det populära tv-programmet.

Och medverkan tvingade SVT att tänka nytt.

– Ibland kunde jag hamna lite utanför, säger hon.

Hon flyttar fram gränserna med sin medverkan i ”Mästarnas mästare”.

– Jag är den första döva som fått vara med i ett sånt här program, det är klart att jag var tvungen att vara med och visa hur vi fungerar och att det går, säger basketspelaren Cissi Ferm.

Hon är dövidrottens största affischnamn, basketspelaren Cissi Ferm har spelat i både det döva och hörande landslaget i basket, vinnit åtta SM-guld, U20-guld för hörande och tre EM-guld. Hon utsågs till världens bästa dövidrottare både 2001 och 2004 och vann Deaflympics med svenska dövbasketslandslaget i Taiwan 2009.

Att hon är med i SVT:s succéprogram är därmed hög tid.

– Jag fick frågan och ville absolut vara med, det är en stor ära att vara med bland de här stora idrottsstjärnorna, säger hon.

”Kunde hamna utanför”

För att hon skulle kunna vara med under samma förutsättningar som de andra deltagarna krävdes tre tolkar.

– Det fungerade fantastiskt och var jättefin kemi i gruppen. Ibland kunde man kanske hamna lite utanför om tolken inte var närvarande och det var flera som pratade i mun på varandra om olika saker. Blev det mycket prat kunde jag hamna lite utanför, absolut. Men jag är van sedan tidigare, jaghar idrottat i många år och har en hörande familj, jag är inte bitter utan har accepterat att jag missar mycket. Men om de säger vad de pratar om funkar det. men jag hade tolkar med nästan hela tiden, då är det lugnt, säger hon.

För produktionen blev det en utmaning att ha med en döv deltagare, och de lärde sig mycket i arbetet säger projektledare Anders Wistbacka.

– Väl på plats var det inte så mycket extraarbete, däremot fick vi tänka igenom upplägget noga innan så att det blir ett bra tv-program. Var ska man placera tolken för att få rätt blickriktning, vilka bilder måste vi ta för att tittarna ska förstå. När man väl kommer hem måste man ha allt material med sig, det är kört annars, säger han.

Vill bana väg för andra

Tolkarna fanns med även i tävlingarna, där Cissi deltog på samma villkor som de andra deltagarna.

– Alla deltagare har olika förutsättningar i olika tävlingar, ibland blev det nackdelar för Cissi men i vissa hade hon fördelar också, säger Anders Wistbacka.

Och Cissi Ferm själv är nöjd.

– Tävlingarna var tuffa och spännande. Det var så mycket skratt och härlig stämning i programmet. Jag längtar efter att se hur de klippt ihop allt.

Hon hoppas att hennes medverkan ska bana väg för fler döva i de populära programmen.

– I framtiden är det kanske fler döva som kan vara med i andra typer av program, det tror jag är bra, att man inte räds det, säger hon.

Fotnot: Nya säsongen av ”Mästarnas mästare” har premiär 5 mars.

ARTIKELN HANDLAR OM