Tommy Nilsson: ”Att barnen ska skämmas ingår”

1 av 2 | Foto: Björn Lindahl / AFTONBLADET / 75436
NÖJE

Tommy Nilsson är på en lycklig plats i livet.

Om folk tycker att han flippar, bryr han sig inte alls.

– Jag är inte rädd för någonting och vill bara ha roligt. Vi behöver skratta åt oss själva.

Tommy Nilsson, 56, är dubbelt aktuell. Med nysläppta albumet ”Samma människa” i bakfickan kör han svensk turnépremiär i kväll. Den folkkära artisten lovar mer än sång och gitarr.

– Turnén är ett embryo till en multiföreställning jag har i huvudet. Den första akten blir mycket film och tankar om livet och hur vi är mot varandra – för jag vill få publiken att tänka till. Och ingen kommer ihåg en fegis, säger Tommy Nilsson till Nöjesbladet.

Feg är knappast intrycket en får av ”Öppna din dörr”-sångaren på tv nuförtiden. Han bjuder på sig själv mer än de flesta.

Frågade om han var hög

I ”Så ska det låta” släppte artisten nyligen loss så mycket att Filip och Fredrik bjöd in honom till ”Breaking news” – för att fråga om han varit hög.

Kanske inte jättekul för en person som slutade dricka och bytte livsstil för sju år sedan.

– Det var en stor vändpunkt i mitt liv. Folk ville jobba med mig, när jag kom med ett fräscht uttryck i stället för som en sunkig, halvfull gubbe. Nu mår jag väldigt bra och tycker det är kul med musik igen, säger artisten.

Men Tommy Nilsson tar inte åt sig av kommentarer, säger han.

– Det spelar mig ingen roll. Jag är ju hög på livet. Jag är på en väldigt skön plats just nu. Jag är inte rädd för någonting och vill bara ha roligt. Jag blir lite pajas ibland, men jag tycker vi behöver det. Vi behöver skratta lite åt oss själva.

”De skäms”

Nilssons fästmö – musikalartisten Linda Olsson, 37 – och hans fem barn, varav yngsta sonen är fem år, brukar aldrig se tv-program som han är med i, avslöjar artisten.

– För de skäms. De vet att det kommer nåt. Men det ingår i en pappas jobb att barnen ska skämmas lite. Man kör en happy dance på Åhléns och de dyker ner under kläderna. Det är skitkul att de blir arga på riktigt, säger Tommy Nilsson och skrattar.

Under Sverigeturnén spelas gamla hits, ”Så mycket bättre”-covers och nya låtar med nytt sound – och budskap som känns allt viktigare för Nilsson att nå ut med.

– ”Samma människa” betyder mycket för mig. Den handlar om att vi väljer att se varandras olikheter, fast vi i grund och botten är samma människa. Vi är uppbyggda av samma atomer och molekyler.

Förnyelse driver

Starkare texter och förnyelse driver Tommy Nilsson nu.

– Jag vill inte fastna i nostalgi. Först är man på toppen, så kommer några snorungar ikapp, sen är man omkörd. Man ligger inte etta på listan längre. Då får man alliera sig med dem istället. Jag har blivit tillräckligt gammal för att förstå att jag kan lära mig av yngre människor. Man vill ju framåt. Jag vill bli så bra jag kan bli.

ARTIKELN HANDLAR OM