Markoolio har berättat för barnen om svåra uppväxten: ”Känslosamt”

Artisten i tårar i ”Benjamin’s”

I Marko ”Markoolio” Lehtosalos ”Sommar i P1” berättade han för första gången om sin svåra uppväxt – och sanningen om sin mamma.

Nu har han också berättat för sina barn.

– Jag vill äga min story själv, säger han till Aftonbladet.

Artisten och radio- och tv-profilen Marko ”Markoolio” Lehtosalo, 46, berättar i Benjamin Ingrossos program ”Benjamin’s” i TV4 om hur hans dotter Moa har frågat honom flera gånger: ”Vad är det med det här sommarpratet som alla berömmer dig för?”.

I det omtalade ”Sommar i P1”-programmet 2018 berättade Marko Lehtosalo sanningen om sin mamma och sin uppväxt. Det var hans mamma själv som uppmanade honom till det, då hon tyckte att han alltid förskönade henne i intervjuer.

Svåra uppväxten

Marko Lehtosalo berättade bland annat om sin tuffa barndom med alkohol och misshandel i hemmet. Och om hur han i alla år hållit det för sig själv.

Han blir i ”Benjamin’s” tagen och får tårar i ögonen när han säger att han inte har berättat för sin dotter om sin uppväxt än.

Artisten Marko ”Markoolio” Lehtosalo.
Artisten Marko ”Markoolio” Lehtosalo.

Har berättat nu

När Aftonbladet når Marko Lehtosalo inför sändningen av ”Benjamin's” säger han att han nu har berättat för sina två äldsta barn, Moa, 10 och Melker, 8, om hur det var att växa upp med deras farmor.

– Jag kände att jag var tvungen att ta det här med dem nu så att de inte får höra det via någon klasskamrat eller så. Jag vill äga min story själv. Jag satte dem i en soffa och berättade vad sommarpratet handlade om, säger han.

Barnen reagerade med förvåning, precis som när Marko Lehtosalo fick höra om sin mormor, eftersom hans mamma hade en liknande uppväxt.

– Det var väldigt känslosamt med barnen och vi har pratat mycket om det.

”Terapitimmar i tv”

Marko Lehtosalo säger att det fortfarande är svårt att prata om uppväxten ibland.

– Jag har tydligen mina terapitimmar i tv-program. Men det är bara att prata om det, även om det är jobbigt emellanåt. Men det finns ändå tv-program där jag har pratat om det utan att ha brutit ihop. Men det är klart att det är känsligt, det kommer alltid att vara känsligt.

Trots det känns det viktigt att prata om.

– Så att det fortfarande blir uppmärksammat det som jag vill ha fram, vilket är att man ska prata om saker och ting, annars får man utlopp över den ångesten på ett annat sätt, på fel sätt.

Han säger att den mognaden har kommit med åren.

– Jag har tre barn och är 46 år gammal. Skulle jag ha varit med i ett program när jag var 23 skulle jag inte ens under tortyr pratat om det.

Marko Lehtosalo, Amie Bramme Sey, Benjamin Ingrosso och Kaliffa Olle Karlsson i ”Benjamin’s”.
Marko Lehtosalo, Amie Bramme Sey, Benjamin Ingrosso och Kaliffa Olle Karlsson i ”Benjamin’s”.

Mådde dåligt efteråt

Efter sommarpratet kom också ett bakslag för Marko Lehtosalo, som gjorde att han mådde dåligt efteråt.

– Folk hörde av sig med sina storys efter sommarpratet och jag kunde inte ta in allting, jag är ingen psykolog, så det var väldigt jobbigt under en tid.

Men alla fina meddelanden, särskilt ett om en tjej som skrev att sommarpratet fick hennes kille att berätta om sin tuffa uppväxt, gjorde att det kändes värt det.

– När jag fick det meddelandet kände jag ”det var därför jag gjorde det här sommarpratet”.

Hur är din relation med din mamma i dag?

– Hon tycker att det är skönt att det är ute, och hon har bett om förlåtelse jättemycket och det är klart att hon är förlåten. Jag älskar min mamma jättemycket. Vi hörs varje dag. Jag fick bort henne från där vi växte upp och bodde förut och köpte hus till henne på Ingarö som bara är tio minuter från oss. Hon har inte druckit på elva år nu.

”Benjamin's” sänds måndagar klockan 21.00 på TV4 och TV4 Play.

Publisert:

LÄS VIDARE