Mejla

Jan-Olov Andersson

En Luuk i form och en ännu bättre Lindström – då lyfte ”På spåret”

Betyg: Så bra var lagen i det andra avsnittet

NÖJE

Nästan 2,6 miljoner såg säsongsstarten av ”På spåret”. Ett lite ljummet premiärprogram.

I kväll fick den stora publiken mer utbyte av frågeleken.

Det var lekfullt, Kristian Luuk och Fredrik Lindström var mer skärpta, Carola sjöng och det var spännande in i det allra sista.

Inte med ett ord nämndes det att detta andra program gjordes efter att lag Louise Epstein/Thomas Nordegren hade blixtinkallats när man fick kasta ”Plura” Jonssons/Sanna Lundells vinst över Frida Boisen/Hamid Zafar i papperskorgen. Det laget diskvalificerades när det blev känt att Zafar under pseudonym spridit rasistiska och homofobiska åsikter på nätet i åratal.

Kanske lika bra så, att inte nämna det. De som vet, de vet genom medias skriverier. För övriga tv-tittare hade man ju annars varit tvungna att hålla en hyfsat lång och kanske omständlig förklaring.

Domaren Fredrik Lindström (till vänster) och programledaren Kristian Luuk.

Matchen böljade fram och tillbaka. ”Plura” och Sanna plockade mycket poäng på första resmålet Linköping, även fast de var kass på att hitta dit. Konstigt att ingen noterade alla referenser till Lars Winnerbäck-låtar i ledtrådarna.

Sedan fick duon storstryk på Prag. Och kom tillbaka på Manchester. Till slut blev det oavgjort, 30-30.

Programledaren Kristian Luuk var i bästa form, domaren Fredrik Lindström ännu bättre med många roliga utvikningar kring svaren.

Så bra var lagen

”Plura” Jonsson och Sanna Lundell.

Betyg: 3 av 5 plus
Per ”Plura” Jonsson/Sanna Lundell. Han är ledare för i mitt tycke alla tiders bästa svenska rockband, Eldkvarn. Har skrivit kokböcker och haft matprogram i tv. Hon är programledare i radio och tv, föreläsare, bloggare och poddare. Borde ha vunnit. ”Plura” misstänkte att Linköping var resmålet redan på 10 poäng, men vågade inte chansa. Nu blev det ynka 2 poäng där i stället. Och hade inte ”disketten stått fel”, hade han förstås prickat in Kate Bush på sista musikfrågan. Den enda poängen hade räckt för vinst, då.


Thomas Nordegren och Louise Epstein.


Betyg: 3 av 5 plus
Louise Epstein/Thomas Nordegren. Båda är erfarna radiojournalister och har även skrivit böcker, hon romaner, han faktaböcker. Sedan 2011 leder de egna populära programmet ”Nordegren & Epstein” i P 1. Har tävlat två säsonger tidigare i ”På spåret”. Louise Epstein och Thomas Nordegren känns inte klockrena när det gäller populärkultur. Men som journalister som genom åren avhandlat allt möjligt politiskt i sina program, missade de förstås inte sådant som vad en revolution i Tjeckoslovakien 1989 kallades för eller vad den officiella benämningen på USA:s utrikesminister är i hemlandet.

Så bra var musiken

Betyg: 3 av 5 plus
Carolas lite lågmälda framförande av Mats Paulssons ”Visa vid vindens ängar” var väldigt vacker och Little Dragons elektroniska komp originellt och läckert. När gruppens egna sångerska Yikimi Nagano sjöng ”Wuthering heights” blev det däremot bara lite väl mycket Kate Bush Light av alltihop.

Några andra spaningar

Knasigaste svaret: Trots att Ludwig Göransson sa att han vann en Oscar för bästa filmmusik just 2019 och att Kristian Luuk sa att filmen han vann för gjordes just 2018, drog Epstein/Nordegren till med Star wars-filmen ”Jedins återkomst” – från 1983. Göransson föddes först ett år senare…
Bästa replik I: ”Kan ni någon mjukmysig revolution så hala fram den”. (Fredrik Lindström till ”Plura” och Sanna när de letade efter ett svar).
Bästa replik II: ”Det vill jag bli nästa liv”. (Louise Epstein när det pratades om filmen ”24 hour party people” med Steve Coogan).
Konstaterande: Känns som att ingen av de tävlande tittar på SVT:s Vinterstudion. Inget av lagen svarade på Vem där?, där rätta svaret Charlotte Kalla kändes ganska uppenbart.

ANNONS

Muminmuggen Fiske finns nu till ett rabatterat pris hos Nordic Nest - köp den idag!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Av: 

Jan-Olov Andersson

Publisert:

LÄS VIDARE

Jan-Olov Andersson: Kanske betyder rutin litegrann när man tävlar i ”På spåret”

ÄMNEN I ARTIKELN

På spåret

Kate Bush

Louise Epstein

Sanna Lundell

Steve Coogan

Hamid Zafar

Kristian Luuk