Tobbe Ek: Den svåraste ”Idol”-finalen nånsin

Analys: Så vann Nadja Holm – och därför har hon den största uppförsbacken

Hon vann den tuffaste ”Idol”-finalen nånsin.

Därför har också Nadja Holm den största uppförsbacken i TV4-programmets historia.

Det kan ha varit den jämnaste ”Idol”-finalen någonsin.

Och dessutom med en Zara Larsson, 22, på scenen, som är jämnårig – men med över tio års branscherfarenhet och en världskarriär som Najda Holm, 23, och Paulina Pancenkov, 21, bara kan drömma om.

Än så länge i alla fall.

Första ronden, repriser av låtar de tvingades sjunga från sina hotellrum i höstens första fredagsfinal, tog Paulina hem i min bok. Med attityd, kaxighet och charm stod hon självklar i centrum omgiven av dansare i Ariana Grandes ”Side to side” medan Nadja blev lite väl sval i Beyonces och Kendrick Lamars ”Freedom”.

Där kunde hon räkna hem segern

Andra ronden, Idolernas egna val, blev Nadjas. Hennes varma, vackra och omväxlande spröda och kraftfulla ”Never enough” berörde mer än Paulinas ”Hurt” där wailningarna ibland tog överhanden.

Nadja Holm.

Och så finallåten. Här brukar ”Idol” avgöras.

Paulina plockade fram sin kaxighet igen. Den som växt på mig under hösten och som jag älskar hos henne. Men en flackande blick och kameramissar bröt magin.

Nadja tog för sig mer, kombinerade sin norrländska charm med avslappnad glädje och lyste genom låten. Där kunde hon räkna hem segern.

Paulina Pancenkov.

Men var tävlingen så jämn, egentligen? När 70 procent av Aftonbladets läsare tippade Nadja som segrare? Vi behöver inte gå längre än till förra veckan när Caspar oväntat röstades ut för att veta att våra läsare inte alltid är de som röstar i TV4:s talangprogram.

Inte fått öva sig på publik

Oavsett var det i alla fall garanterat den svåraste ”Idol”-finalen nånsin – efter en hel säsong utan en publik att sjunga för.

Att visa så mycket självförtroende, utstrålning och styrka som Paulina och Nadja lyckades med på scenen utan något som helst stöd från en arenapublik är svåröverträffat.

Men det lämnar också en mängd frågetecken.

Vad betyder det för den framtida karriären att de inte fått öva in sig på att möta tusentals i publiken och samtidigt leverera show för tv-tittarna? Det har ju varit hela poängen med ”Idol”, som gett tidigare deltagare enorma fördelar framför andra unga artist-wannabes.

Hur mycket betyder egentligen den erfarenheten? Och vad betyder det att varken Nadja eller Paulina fått den?

Ja, det får vi vänta och se.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln