Bo Holmströms sista intervju: ”Diabetesen knäckte mig”

Peter Jihde, Molly Sandén och Hasse ”Kvinnaböske” Andersson medverkar

1 av 3 | Foto: ”Leva utan att dö”
Bo Holmström.

avLeo Pettersson

NÖJE

I TV3-dokumentären ”Leva utan att dö” pratar flera kända profiler ut om sin sjukdom.

Den innehåller bland annat Bo Holmströms sista intervju.

– Min diabetes knäckte mig, säger han i dokumentären.

Över en halv miljon svenskar lever med diabetes. Och varje dag dör fem personer till följd av sjukdomen, bara i Sverige.

Flera kända svenska profiler pratar nu ut om sjukdomen i dokumentären ”Leva utan att dö – en film om diabetes”. En av dem är Molly Sandén, 25, som lever med diabetes typ 1.

– Insulinet som jag tar dagligen är både botemedlet och giftet på samma gång, säger hon i dokumentären.

Överlevde yrket – men inte sjukdomen

Den nyligen bortgånge journalisten Bo Holmström blev 78 år. Han levde med diabetes typ 2.

Han gjorde sin sista intervju för dokumentären.

– Det blev över 50 år i detta ytterst omväxlande yrke som journalist. Jag har varit med på konflikter, krig, revolutioner och jag har sett människor skjutas och sprängas i bitar. Aldrig någonsin blivit skadad eller träffad. Men diabetesen knäckte mig, säger han.

Peter Jihde: ”För oss, för er, för alla”

Även programledaren Peter Jihde, 46, medverkar. Han har de senaste åren aktiverat sig mycket i diabetesfrågor och på Instagram går han under namnet jihdesdiabetes.

– Så många vet så lite om något så omfattande. Det är dags att ändra på det. För vår skull, vi som har diabetes. Men också för er skull, ni som vill undvika att få världens snabbast växande folksjukdom. Den här dokumentären är livsviktig. För oss, för er, för alla, säger Peter Jihde.

Övriga som medverkar på dokumentären är bland andra Hasse ”Kvinnaböske” Andersson, 68, Fanny Lyckeke, 20, Gladys del Pilar, 50, och Tina Mehrafzoon, 27. Dokumentären visas den 9 november klockan 20.00 på TV3, Viafree och Viaplay.

Bo Holmströms karriär i bilder 00:48
ARTIKELN HANDLAR OM