Ruben Östlunds nya film får tävla om Guldpalmen i Cannes

Nu är det klart:

Ruben Östlunds nya film ”The Square” tävlar om Guldpalmen i Cannes.

– Det känns otroligt. Jätteroligt. Jag har haft det som mål så länge. Men väntan på beskedet har varit jättejobbig, säger han.

När ledningen för världens största filmfestival (17-28 maj) presenterade årets program på skärtorsdagen förra veckan, fanns Östlund inte med i det stjärnspäckade startfältet.

- Jag vet något ni inte vet, sa då den 43-årige regissören kryptiskt till Nöjesbladet.

Ruben Östlunds mål har alltid varit att få tävla om Guldpalmen. Det har han varit väldigt öppen med. Tre tidigare filmer - ”De ofrivilliga”, ”Play” och ”Turist” - har visats i sidosektioner till huvudtävlingen. ”Turist” vann andra pris i Un Certain Regard och blev Östlunds stora internationella genombrott.

- Vi hade skickat in nya filmen väldigt sent. Vi hade fått signaler att de i uttagningskommittén som hade hunnit se den tyckte bra om den, men Thierry Frémaux (chefen) hade då ännu inte sett den.

Så målmedveten som du är, nu ska du förstås vinna Guldpalmen?

- Nja, det viktiga har varit att komma med. Vi försöker bara göra filmen så bra som möjligt, men det är klart vi vill vinna Guldpalmen. Jag tror vi kommer att vinna pris, det tror jag.

”The Square” är en satir om konstvärlden.

- Den moderna konstvärlden är tacksam att ge sig i kast med, det är många ritualer att driva med.

Huvudrollsinnehavare är danske skådespelaren Claes Bang (tv-serien ”Bron”). Han spelar museets chef och intendent.

- Man kan säga att filmen utspelas på två plan. Det ena diskuterar frågor om ansvar och tillit på ett samhällsplan, den andra på individuell nivå, chefen hamnar i ett personligt dilemma.

Filmen har även två internationella stjärnor i rollistan. Elisabeth Moss, känd från tv-serierna ”Mad men” och ”Top of the lake”, och Dominic West, känd från tv-serierna ”The wire” och ”The affair”.

Vad spelar de för roller?

- Hon spelar en journalist som ser upp till intendenten och hamnar i säng med honom. De som har läst Lena Anderssons ”Egenmäktigt förfarande”, kommer att känna igen drag av hennes karaktär Ester i henne.

- Jag hade varken sett ”The wire” eller ”The affair” när jag träffade Dominic West. Han spelar en arrogant konstnär. Det är lite inspirerat av en Youtube-film jag har sett med Julian Schnabel, känd konstnär och regissör.

Nu ska filmen finputsas inför världspremiären första helgen i Cannes. Men just nu är Ruben i Orlando, Florida.

- Jag är med på cheerleader-VM, mina 14-åriga tvillingdöttrar tävlar där.

Publisert:

LÄS VIDARE