Ingvar Oldsberg – en av svensk tv:s allra största
Jan-Olov Andersson: Bakom den glada masken fanns en person som också var väldigt allmänbildad
En av svensk tv:s mest kända röster – Ingvar Oldsberg – har tystnat.
”Oss skojare emellan”, ”Oldsberg – för närvarande”, ”Tipsextra” och så, förstås, ”På spåret”.
Under närmare 50 år var han en av svensk tv:s allra största och mest populära programledare.
Alla har vi väl våra speciella minnen av Ingvar Oldsberg.
Mitt står insorterat bland ungefär 2 000 andra vinylskivor. I bokstavsordning. Mellan ett album med Ola & the Janglers och ett med Roy Orbison.
LP-skivan heter ”Ingvar Oldsberg Live at the Palladium”. På omslaget har Ingvar skrivit ”Till Jan Olof från den ”taktlöse” skojaren Ingvar O”.
Jag förlåter honom felstavningen av namnet. Och att han sjunger hellre än bra. Faktum är att det var det som var meningen med albumet och hans tolkningar av låtar som ”Bär ner mej till sjön”, ”Love me tender” och ”My way”.
På omslaget står det att han hade anlitats av direktionen på biografen Palladium i Göteborg för att sjunga i foajén i pausen mellan 7- och 9-föreställningarna, för att därmed förmå publiken att snabbare inta sina platser.
Självdistans hade han, en av Sveriges genom tiderna bästa programledare.
Han gav mig skivan i samband med att jag träffade honom i Los Angeles 1983.
Oldsberg var alltid pratsam och frispråkig om det mesta
Jag gjorde aldrig någon riktigt lång intervju med honom, det var mer korta nyhetsartiklar och att vi stötte ihop med varandra i Stockholm eller Göteborg.
Oldsberg var alltid pratsam och frispråkig om det mesta. Skvallrade gärna lite om livet bakom kulisserna. En hel del av hans berättelser passar sig dock kanske inte i en familjetidning.
När tv-kameran slocknat var Oldsberg helt enkelt samma lättsamma person som i tv-rutan, bara lite fräckare.
Programmen jag räknade upp i början – ”Oss skojare emellan”, ”Oldsberg – för närvarande”, ”Tipsextra”, ”På spåret” – är bara en bråkdel av allt som Ingvar Oldsberg gjorde.
Han började som sportjournalist och -kommentator. Var en av dem som kallades för ”Hylands pojkar”. De mest namnkunniga var Lars-Gunnar Björklund (1937-2021), Fredrik Belfrage, Tommy Engstrand (1939-2021) och just Ingvar Oldsberg.
Nu finns bara Fredrik Belfrage kvar, 72 år gammal.
Alla gick de i ”skola” hos legendaren Lennart Hyland (1919-1993). Han som var med i svensk tv från starten och blev en banbrytande förebild när det gällde allt från sportreferat och nyhetsrapportering, till mer lättsamma underhållningsprogram, där hans eget ”Hylands hörna” fick miljontals svenskar att sitta hemma på lördagskvällarna.
Oldsberg och de andra sög åt sig så mycket de kunde av läromästaren Hyland och efter några år kunde de själva uppträda i tv-rutan på samma lättsamma sätt, även om ämnet som avhandlades kunde vara betydligt allvarligare.
När Oldsberg jobbade på tv-sporten intervjuade han allt och alla, svenska och internationella stjärnor, från Muhammed Ali (1942-2016) och neråt i status.
Under början av 1990-talet ledde Oldsberg under några år ”Tipsextra”, som var enormt populärt på lördagseftermiddagarna då det var enda chansen att se internationell, i det här fallet engelsk, fotboll.
Men annars hade Oldsberg lämnat sporten för att i stället göra underhållningsprogram.
”Oss skojare emellan”, ”Bell & Bom”, ”Avenyn upp och ner” och ”Oldsberg för närvarande” var program som var lite ”Hylands hörna”, lite talkshow (rätt så plankad rakt av från David Lettermans amerikanska program), lite artistuppträdanden och lite galna lekar, gärna sådana där folk trillade i vattnet.
”På spåret” var verkligen Oldsbergs ”baby”
Jag minns inte i vilket av dessa program det var, men en gång skojade Oldsberg om att det fanns en skatt nedgrävd på en markplätt någonstans utanför Göteborg. Det dröjde inte länge förrän platsen hade invaderats av folk med spadar i högsta hugg.
Sådant genomslag hade Ingvar Oldsberg när han var som störst.
Och sedan blev han ännu större när han, tv-chefen i Göteborg, Steen Priwin (1934-1995), och journalisten Lennart Andersson hittade på ”På spåret”.
Ingvar Oldsberg ledde inte bara programmet från starten 1987 till 2009. Han åkte ofta själv runt med en tv-fotograf när resmålen filmades och hittade på både ledtrådar och frågor. Programmet blev en omedelbar succé och är än i dag svensk tv:s populäraste, efter Melodifestivalen och Kalle Anka på julafton.
”På spåret” var verkligen Oldsbergs ”baby”. Inget fick stoppa en inspelning. Inget fick hindra en möjlighet att göra lite extra reklam för programmet.
När jag i vintras gjorde ett reportage om hur det går till bakom kulisserna på ”På spåret”, berättade studiomannen Christian Jakobsson, med erfarenhet från både Oldsbergs och Kristian Luuks tid som programledare:
– På Oldsbergs tid hängde dekoren ned lite grann så han rev upp skallen när han gick in i den två minuter in i sändning. Trots att han nästan var avsvimmad, sa han: ”Finns det ingen från pressen här? Vi måste få ut det här”. Han plåstrades om, sminket lade hudfärgad tejp ovanpå plåstren och vi fortsatte.
Efter ”På spåret” hoppade Oldsberg lite mellan tv-kanalerna.
2008 ledde han ”Vem kan slå Filip och Fredrik?” ihop med dem själva i Kanal 5.
2009-2010 ledde han en ny upplaga av ”Här är ditt liv” i SVT. Bland gästerna fanns Mikael Persbrandt och Lena Endre och Oldsberg fick igenom sitt krav på öppen sluttid.
Sedan blev det TV 4. Fast ”Slaget om Sverige” och ”Sverigequizen” blev inga större framgångar. Det blev det däremot när han åren 2014-2017 ledde Bingolotto, som efter en tynande tillvaro under några år åter blev ett folknöje på söndagskvällarna.
Men det jobbet fick ett abrupt slut. Oldsberg tvingades sluta, men exakt varför har aldrig riktigt blivit officiellt. Kanske för att han var av den gamla skolan i sin ledarstil.
Göteborgsvitsarna som han gärna strödde omkring sig… tja, han var ju från Göteborg
Hos tv-tittarna har han alltid varit högt älskad.
Jobbet på tv-sporten med sitt höga tempo hade gjort att han var mer stresstålig än de flesta.
Det goda humöret hade han förmodligen fötts med, men bakom den glada masken fanns en person som också var väldigt allmänbildad och säkert hade kunna leda mer allvarliga program, om till exempel politik, om han hade velat det.
Göteborgsvitsarna som han gärna strödde omkring sig… tja, han var ju från Göteborg.
Och det där med att fippla med glasögonen, det gjorde han långt innan Leif GW Persson blev en känd tv-profil.
I kväll gör jag som Ingvar Oldsberg och jag gjorde den där kvällen i Kalifornien när han satte på skivan på grammofonen innan han gav mig sitt album.
– Varsågod, ta en Bloody Mary, då låter inte skivan fullt lika illa, sa han.