Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Frantzén svarar på Dubai-kritiken: ”Varför ska jag ta ansvar?”

Stjärnkrögaren om kontroversiella satsningen

Publicerad 2024-09-09

Björn Frantzéns restaurangsatsningar i Dubai skapade ilska.

Nu svarar stjärnkocken på kritiken.

– Det går ju att hitta något snart i varje land som inte känns helt PK. Så jag vet inte, var kan vi till slut öppna? säger han i ”P3 ID”.

Bilderna från Kinnamans bröllop och utbränd influencer – det här är veckans nöjessnackisarBilderna från Kinnamans bröllop och utbränd influencer – det här är veckans nöjessnackisar

Den hyllade stjärnkocken Björn Frantzén, 47, är på väg att öppna två restauranger i Dubai och har bland annat kritiserats av kändisbagaren Sébastian Boudet som kallat honom för ”Sveriges mest egocentriska kock”.

I ett Instagraminlägg tidigare i år ifrågasatte Boudet Frantzéns val att öppna krogar i en diktatur som fått kritik för att bryta mot mänskliga rättigheter och hans bidrag till klimatkrisen.

I ett nytt avsnitt av radiodokumentären ”P3 ID” ger Björn Frantzén sin syn på saken.

– Utifrån att svensk stat gör affärer med Emiraten, varför skulle inte jag kunna göra det? För mig är det en icke-fråga ur den aspekten. Varför ska jag ta ansvar för den moraliska kompassen som ska vara mycket högre än svensk stat? Jag förstår inte det, faktiskt, säger han.

Björn Frantzén

Vill försöka förändra

Björn Frantzén har tidigare drivit restaurang i Hongkong och har krogar i Bangkok, Singapore och Marbella.

– Det går ju att hitta något snart i varje land som inte känns helt PK. Så jag vet inte, var kan vi till slut öppna? Det är jättesvåra frågor. Men jag har inga problem med Dubai.

Kocken tycker tvärtom att han genom att själv starta företag i Förenade arabemiraten kan vara med och förändra landet till det bättre.

– Det är jävligt lätt att stå uppe på läktaren och gnälla hur grabbarna eller tjejerna ska springa på plan. Eller så kan man ju ta sig ner på plan och försöka göra en förändring. Och det är ju precis det vi har gjort runt om i världen där vi har öppnat. Om tar vi Singapore som ett exempel så var vi först där med att öppna fyra dagar i veckan bara. Så personalen jobbar bara fyra dagar i veckan där vilket flera andra restauranger har tagit efter där nere. Det handlar om att tillsätta kvinnliga chefer, lika lön för alla, säger han i ”P3 ID”.

Björn Frantzén.

Har tre Michelinstjärnor

Björn Frantzén kritiserades också av Aftonbladets krönikör Irena Pozar i samband med Instagrambråket mellan honom och Sébastian Boudet.

”Nu har Björn Frantzén betalat med sin själ för att servera de obscent rika på en konstgjord ö samtidigt som jorden går under. Det är nästan för sjukt för att vara sant”, skrev hon

Frantzén driver totalt nio restauranger i sex länder. Hans restaurang ”Frantzén” i Stockholm har tre prestigefyllda stjärnor i Michelinguiden.

Följ ämnen i artikeln