Torbjörn Ek

Skrota reservlösningen i Allsången, SVT

”Skitful tv” – Aftonbladets Tobbe Ek vill slippa se soffpubliken stirra in i sina kameror från tv-soffan

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Sanna Nielsen och Loreen.
Sanna Nielsen och Loreen.

Det var en jättebra reservlösning förra året.

Men bara för att det var en bra idé då – är det inte en bra idé nu.

Därför är det dags för SVT att snabbt skrota coronalösningen i ”Allsång på Skansen”.

Jag trodde det var en omöjlighet, men publiken på Skansen har vaknat till liv.

Jag tänker inte ta åt mig hela äran, men min utskällning häromveckan kanske ändå fått nån i publiken att släppa loss lite extra ändå? Och möjligen har också SVT:s publikuppvärmare insett att hen måste jobba lite hårdare för att väcka liv i den ofta stela Stockholmspubliken.

Sanna Nielsen och Loreen.
Sanna Nielsen och Loreen.

Eller som en kompis skrev till mig under sändningen: ”Det är verkligen spännande hur Liseberg lyckas få 500 pers att kännas som 1000 medan Skansen får 500 att kännas som 50”.

Lotta väljer de folkligaste artisterna och låtarna, Skansen gör... annorlunda

Och det hänger så klart ihop med både bokade artister och val av allsånger. Där ”Lotta på Liseberg” ständigt väljer det allra bredaste och folkligaste artisterna och allsånger i högt tempo, har ”Allsång på Skansen” för vana att välja... låt mig säga annorlunda.

Varken Takidas öppningslåt ”Goodbye” eller Loreens ”Sötvattentårar” kan ens med min allra vänligaste välvilja räknas som särskilt framgångsrika, eller ens beskrivas som mindre hits.

Då lyfte det istället med hjälp av allsångerna den här veckan, trots en kanske lite jobbig krock när även Sanna & co den här veckan valt ut Svenne & Lottas ”Bang en boomerang”, som sjöngs på Liseberg redan på måndagskvällen.

Men när allsångerna lyfter och publiken framför Solliden-scenen inser jag nästa problem, de där rutorna, de elva rutorna med hemmapublik som ska sjunga med och få synas i tv.

Takida.
Takida.

”Sjung allsång i DUO-appen” står det flera gånger i tv-sändningens grafik och det var en riktig bra reservlösning förra året när publik var helt förbjuden. Då hyllade jag det, som den reservlösning det var för att inkludera den sjungande publiken. Jag tyckte till och med att det lät smart att man skulle behålla det i år.

Blir verkligen skitful tv

Men nu har jag ändrat mig.

För att låta en fjärdedel av tv-rutan tas upp av elva rutor, jag tar det igen, ELVA RUTOR, av personer som stirrar in i kameran för att få synas i tv är faktiskt inte särskilt bra tv. Visst såg jag en och annan som gjorde allt för att leva sig in i allsången och sjunga med, (inklusive en kär bekant), men det är ju bara kul för de själva och närmast sörjande. Övriga dryga miljonen är nog helt ointresserade. Och det blir verkligen skitful tv.

Visst kan SVT fortsätta med sin uppmaning om att ”sjung allsång i DUO-appen”. Men låt det då stanna där. Alla som vill se sig själva och andra sjunga med från sina tv-soffor kan göra det där och lämna tv-rutan ifred för oss andra.


Rockbjörnen
Publisert:

LÄS VIDARE