Pewdiepie sprider antisemitism i nytt klipp på Youtube

Ber om ursäkt – och ger sedan hatmeddelandet fem stjärnor

avAndreas Hansson

1 av 4

Skämtet gick för långt.

I ett nytt Youtubeklipp betalar Felix ”Pewdiepie” Kjellberg två indiska män att hålla upp budskapet ”Död åt alla judar”, ett klipp som han nu sprider på Youtube.

Nu rasar följare i sociala medier.

Felix ”Pewdiepie” Kjellberg, 27, har skapat ännu en rasiststorm.

I ett videoklipp från i förrgår testar den svenska Youtube-giganten en tjänst där man kan beställa ”vad som helst” för fem dollar. Som en plojgrej ber han då två indiska män att hålla upp en skylt med texten ”Död åt alla judar”, vilket de gör. Tittarna får i Pewdiepies klipp sedan se männen dansa och skratta i ett tiotal sekunder medan de håller upp skylten.

Där fastnar skrattet i halsen för Kjellberg.

Ber om ursäkt – ger sedan toppbetyg

Han tar sig för munnen och ber om ursäkt.

– Jag är ledsen, jag känner mig delvis ansvarig för detta, men jag trodde inte att de faktiskt skulle… Jag känner mig inte så stolt över detta, jag ska inte ljuga. Jag är inte antisemit eller vad det nu kallas. Det var en rolig grej, jag trodde inte att det skulle gå. Ni kan inte hålla mig an… Jag svär, jag älskar judar. Jag älskar dem, säger han i klippet.

Sedan ger han tjänsten fem stjärnor i betyg.

”Detta gick för långt”

Pewdiepies konto på plojsajten har sedan raderats. Händelsen har sedan laddats upp på Kjellbergs Youtubekonto, och setts över 5,3 miljoner gånger. Kritik och ilska har sedan spridit sig i sociala medier – och visat att skämtet inte bara berör judar.

”Detta är stötande, några av mina vänner är judar”, skriver en.

”Pewds, jag är inte jude, men jag förstår om de blir illamående av detta. Jag vet att du trodde det var en kul grej (du är rolig) men detta gick för långt”

Använde n-ordet

Felix Kjellberg har över 52 miljoner prenumeranter på sin Youtubekanal och tjänade enligt uppgift över 130 miljoner kronor förra året. I förra veckan använde han n-ordet i en replik som därpå raskt klipptes av, i ett klipp som setts 4,9 miljoner gånger. Han ska sedan ha retweetat ett meddelande innehållande ordet på Twitter.

Om knappt två veckor hålls förintelsens minnesdag för att uppmärksamma det folkmord där nazisterna mördade runt sex miljoner judar.

Ordföranden för Judiska Centralrådet i Sverige, Aron Verständig, kommenterar klippet i ett sms:
”Även om jag tycker att det var olämpligt tänker jag avstå från att kommentera denna gång”.