Tittarilska mot SVT efter onaniprogram

”Det här blir ju jätteknäppt för ett barn”

1 av 6
NÖJE

Onani och en diskussion kring vad man kan kalla sitt könsorgan.

Det sände SVT på Barnkanalen klockan 16.30 och nu rasar tittarna.

– Jag vill inte att min dotter ska gå och säga kuk i skolan, säger en upprörd tittare till Nöjesbladet.

Tittarna rasar nu mot Barnkanalen efter att de visat tv-programmet ”Pirr!”, som handlar om puberteten, klockan 16.30. Många är upprörda över det faktum att det då är många mindre barn som tittar på tv.

I programmet diskuterar Matilda Berggren och Soraya Hashim onani. Där finns även ett inslag om vad man kan kalla sitt könsorgan.

– Det är ju vid den tiden man precis kommit hem från jobbet och sätter på tv:n. Jag tycker inte att man ska behöva ha hundra procent koll på vad barnen tittar på när de ser på en Barnkanal, säger en upprörd tittare som vill vara anonym, till Nöjesbladet.

”Blir jätteknäppt”

Tittaren har en dotter på sex år och valde att stänga av programmet när hon hörde att namn på könsorgan diskuterades.

– Jag vill inte att min dotter ska gå och säga kuk i skolan. Jag tycker absolut inte att vi behöver lära våra barn de här orden. Det är inga ord man behöver veta när man är sex år, säger hon och fortsätter:

– Jag är ganska öppen med min dotter men onani har vi inte pratat om för det förstår hon ju inte ännu och behöver inte förstå förrän hon är mellan 12–14. Det här blir ju jätteknäppt för ett barn.

På Barnkanalens Facebooksida har flera arga tittare hört av sig och ställt sig mycket frågande till varför programmet inte sändes senare under dagen.

”De har ballat ur”, skriver en ilsken tittare.

– Jag blev upprörd över att det sändes och att det inte varnas för att ’nu kommer ett ungdomsprogram’. Jag skrev också på deras Facebooksida men har ännu inte fått något svar.

”Är inte skadligt”

Enligt SVT riktar sig programmet ”Pirr!” till barn som går i mellanstadiet.

– Vi behöver ju ha innehåll som är relevant för 12-åringar. Det är inte samma innehåll som är relevant för 3-åringar. Vårt uppdrag är i åldrarna 0–15 och det ska rymmas inom samma kanal. Och det är klart att det blir lite krockar ibland. Vi försöker vikta och inte lägga oss över 12-åringen i innehåll, säger Johanna Gårdare, programchef på SVT.

Johanna Gårdare påpekar att hon inte tror att tiden är avgörande men att hon anser att man som förälder bör hålla kolla på vad barnen tittar på om det är så att man sätter mindre barn framför linjär tv.

– Sedan ligger allting på Youtube och Barn-play. Vi kan inte skydda småbarn genom att lägga innehåll en viss tid.

Oavsett vad programmen handlar om?
– Jag vet inte vad som är så livsfarligt för en sexåring att höra om onani på den nivån som ”Pirr!” handlar om. Det är på en ganska oskyldig nivå. Jag tycker inte att det är skadligt innehåll för en sexåring.

Det är väl också det att man har sagt kuk och fitta i en diskussion om könsorgan?

– Det riktar sig till 12-åringar och det är ord de stöter på i vår värld, säger hon.