Stjärnorna på slottet

Johannes Brost berättar om fängelset

”Det är fortfarande väldigt smärtsamt att tänka på”

Av: 

Erika Josefsson/TT

NÖJE

Johannes Brost tyckte att det var hans tur att få vara med i ”Stjärnorna på slottet”.

Men innan han tackade ja försäkrade han sig om att syftet inte var att göra ett program med konflikter och bråk.

Sommartid hyr Johannes Brost bagarstugan på Skottorps slott i Halland och tyckte sig därför vara en given deltagare i ett program som spelas in i slottsmiljö. I efterhand beskriver han dynamiken mellan Gunnel Fred, Sofia Ledarp, Magnus Uggla och honom själv som ”väldigt harmonisk och bra”. Men när han fick frågan tvekade han och bad om betänketid.

– Jag var väldigt mån om att det inte skulle bli sådana här kontroverser som det hade blivit tidigare, sådant är jag överhuvudtaget inte intresserad av. Jag ville prata om väsentliga saker och så blev det. Alla hade väldigt djupgående historier att komma med från barn- och ungdomen och alla hade lite kriminellt i sig.

Men du är den enda som suttit i fängelse?

– Ja, det är 35 år sedan nu men fortfarande väldigt smärtsamt när jag tänker på det. Att sitta i fängelse är väldigt speciellt, nu var det visserligen en öppen anstalt men jag fokuserade på att ta mig igenom det så fort som möjligt.

”Som en fjant”

Som den skådespelare han är passade han på att iaktta och samtala med sina medfångar.

– Det var fascinerande att möta människor som suttit där i flera år. Jag satt ju där bara som en fjant, i en månad.

Johannes Brost hade dömts för narkotikabrott. Tidigare har han berättat om sitt alkohol- och kokainindränkta 1980-tal i självbiografin ”Dö inte nyfiken!”, en bok som kritiserades för den kvinnosyn som presenterades.

– Jag ville berätta hur det var, och det var så här, det var fruktansvärt hur kvinnor betraktades. Jag ångrar djupt den här tiden. Jag drogs med och har sagt till mina barn och mina vänner: ”Gör inte så här!”.

”Stjärnorna på slottet” sänds i SVT 28 januari.

ANNONS EXTERN LÄNK

Ladda för läshöst! 10% rabatt på ALLT hos Adlibris* Kod:10TLLDIG21 - *Koden är giltig t.o.m. 22/9. Koden gäller ej kurslitteratur.

Adlibris

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Stjärnorna på slottet

ÄMNEN I ARTIKELN

Stjärnorna på slottet

Johannes Brost

Sofia Ledarp

Magnus Uggla